Hlavní obsah

Stát podepsal smlouvu s GE. Firma v Česku postaví závod na letecké motory

Praha

Společnost General Electric (GE) v Česku do konce roku 2022 zahájí výrobu turbovrtulových motorů. Ve čtvrtek to oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle něj společnost do roku 2023 vytvoří 500 pracovních míst. V rámci uzavřené smlouvy vznikne také centrum pro vývoj a testování motorů.

Článek

Do dodávek komponent pro výrobu se zapojí i české firmy. S GE budou spolupracovat také tuzemské vysoké školy. Česko se má stát jedním z pěti států, ve kterých jsou navrhovány, vyráběny a vyváženy letecké motory. Stane se zároveň jedinou zemí, která bude vyrábět turbovrtulové motory ATP.

Podle informací ČTK výše investice do závodu dosáhne minimálně 50 miliónů eur (1,35 miliardy Kč). Do vývoje nového motoru GE v evropských závodech investuje celkem 400 miliónů dolarů (9,8 miliardy Kč), významnou část z toho v ČR. Celková výše investice v Česku tak bude nižší než původně uváděných téměř deset miliard korun.

Místo pro fabriku se hledá

Místo, kde nové centrum vyroste, společnost vybere do poloviny příštího roku. Při plné výrobní kapacitě bude firma v Česku vyrábět více než 400 motorů ročně.

„Vybudování této centrály pro turbovrtulové motory je součástí dlouhodobé investiční strategie společnosti GE v Evropě, jejímž cílem je posílit vývojové a výrobní kapacity," prohlásil při podpisu smlouvy John Rice, viceprezident společnosti GE.

„Získávání nových investic a podpora zaměstnanosti je jednou z klíčových priorit vlády. Podpis smlouvy s GE Aviation prospěje zaměstnanosti v České republice a zvýší počet kvalifikovaných lidí v tak inovativním oboru, jako je letecký a kosmický průmysl,“ prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Kromě výroby nového typu leteckých motorů v Česku přinese GE i zvýšení tuzemského výzkumného potenciálu, uvedlo ministerstvo. Daná investice by měla přispět k rozvoji spolupráce mezi investory a vědeckovýzkumnými institucemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám