Hlavní obsah

Bankovní skupina ING ohlásila drsnou restrukturalizaci

Právo, Kateřina Farná
Brusel

Přední nizozemská bankovní skupina ING upřesnila svou plánovanou restrukturalizaci. Bude velmi drsná: generální ředitel ING Rik Vandenberghe oznámil zrušení 1700 v Belgii. Mluví se však o propuštění více než 3000 lidí, upozornil belgický server Flandersnews.be.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zrušena by měla být také polovina všech poboček. Bankovní společnost tak chce do roku 2021 ušetřit 900 miliónů eur.

K plánovaným změnám se ostře odmítavě postavily odbory s tím, že bance se v posledních pěti letech nevedlo špatně, když ostatně na dividendách vyplatila akcionářům více než sedm miliard eur.

„Očekávali jsme, že to půjde špatně. Ale tohle překonalo vše. Největší krvavá lázeň bude v Belgii,“ prohlásila Pia Desmetová ze socialistického odborového svazu. Odbory přitom hovoří o ohrožení až 3158 z celkových 8500 pracovních míst v Belgii.

V sousedním Nizozemsku by mělo být ukončeno na 2300 plnohodnotných úvazků. Celkově v bankovní síti pak 7000 pracovních míst. ING působí rovněž ve Španělsku, Itálii, Francii, Rakousku nebo České republice – podle dostupných informací má skupina ING po celém světě 52 000 zaměstnanců.

Důvod: nízké úroky a digitalizace

Banka by si v Belgii chtěla zachovat 650 ze svých 1250 poboček zahrnujících i kanceláře dceřiné banky Record. Ostatní poskytnou jako franšízu.

Analytici naznačují, že je několik důvodů, proč ING přistoupila k drastickému kroku, přičemž nízké úrokové sazby jsou jen jednou z příčin. Přidala se i digitalizace měnící způsob, jímž klienti používají bankovní služby. Sama ING oznámila, že hodlá investovat stovky miliónů eur do své digitální transformace.

„Očekávané snížení počtu pracovních míst postihne především země s širokou sítí poboček, což není případ ING ČR,“ sdělila včera Právu mluvčí české ING Bank Michaela Šimková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám