Hlavní obsah

Libra po oznámení začátku brexitu klesla, vláda čeká otřesy a roky nejistoty

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská libra v pondělí oslabila vůči dolaru i euru poté, co britská premiérka Theresa Mayová v neděli oznámila, že vystoupení z EU podle článku 50 lisabonské smlouvy zahájí Velká Británie v březnu 2017. Britský ministr financí Philip Hammond očekává kvůli brexitu ekonomické otřesy a „roky nejistoty“.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Britská měna v pondělí ráno oslabila až na 1,2860 USD/GBP.

„Libra vůči dolaru testuje minimum z letošního července, kdy klesla až na 1,2790 USD/GBP. Vůči euru je libra nejslabší od srpna 2013,“ řekl Novinkám ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák. Britská měna oslabila i vůči koruně a prodává se kolem 30,90 CZK/GBP.

Hořká pilulka

„Theresa Mayová, nová britská premiérka, konečně načrtla trhům cestovní mapu k brexitu. Vyšla tak do velké míry vstříc tlaku evropských politiků, kteří chtěli, aby Británie co nejdříve vyložila na stůl karty a začala jednat,” uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Pro libru je podle něj rozhodnutí zahájit brexit na jaře 2017 „hořkou pilulkou”.

„I když ve hře je velice mnoho neznámých a pozice se mohou během jednání měnit, scénáře rychlého ,tvrdého brexitu’ se řada britských podniků obává. I když se podnikatelské nálady v Británii po prvotním šoku z výsledku referenda rychle oklepaly, může je rychlý start tvrdých jednání o brexitu, navíc uprostřed francouzské předvolební kampaně, zase pokazit. To bezesporu nejsou nijak příznivé zprávy pro libru,” dodal Bureš.

Hammond: Čekáme roky nejistoty

„Musíme počítat s určitými otřesy během procesu vyjednávání,” řekl britský ministr financí Philip Hammond televizi BBC.

„Bude to trvat pár let nebo možná ještě déle, kdy firmy budou žít v nejistotě ohledně konečné uspořádání našich vztahů s Evropskou unií, a během tohoto období musíme podporovat ekonomiku,” dodal ministr.

Šéfka vlivné Britské konfederace průmyslu Carolyn Fairbairnová v rozhovoru pro rádio BBC 5 prohlásila, že britská premiérka pomohla odstranit „jednu velkou neznámou“, což je podle ní dobře.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová na snímku z 5. července

„Hodiny tikají a každý to ví,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám