Hlavní obsah

Trump přišel o 800 miliónů dolarů, propadly se ceny nemovitostí

– New York

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump přišel od loňska o 800 miliónů dolarů (19,2 miliardy korun) a jeho majetek se nyní odhaduje na 3,7 miliardy dolarů (88,8 miliardy korun). Důvodem je slábnoucí trh s realitami v New Yorku.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Časopis Forbes, který sleduje Trumpův majetek po tři desetiletí, uvedl, že hlavní příčinou ztráty je pokles realitního trhu v oblasti kancelářských budov a prostor pro maloobchod.

Z 28 budov oceněných Forbesem, jich 18 ztratilo hodnotu, mezi jiným i Trumpova věž na manhattanské Páté avenue. Hodnotu ztratily i budovy na čísle 40 Wall Street nebo jeho soukromý klub Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě.

U sedmi jeho staveb včetně druhé nejvyšší budovy v San Francisku však podle Forbesu hodnota vzrostla.

Foto: Profimedia.cz

Trumpova věž v New Yorku

Jaký je ale skutečný Trumpův majetek, to jasné není, protože odhady se liší podle zdrojů, zdůraznila stanice BBC. Zatímco Forbes jej ocenil na 3,7 miliardy, Bloomberg jen na tři a Fortune až na 3,9 miliardy. Magnát sám uvedl, že má majetek ve výši asi 3,3 miliardy dolarů.

Kampaň stojí zlomek majetku

Pokles realitního trhu má mnohem větší dopad na majetek miliardáře, než prezidentská kampaň, kterou si na rozdíl od ostatních republikánů usilujících o nominaci, platil z větší části z vlastních zdrojů. Do kampaně vložil 50 miliónů dolarů, ale část se mu vrátila, protože kanceláře umístil do své newyorské věže, uvedla BBC. Trump navíc volil skromnější kampaň. Méně stavěl na televizní a rozhlasové reklamě, která je nejnákladnější.

Kvůli svým kontroverzním výrokům ohledně imigrantů z Mexika ale přišel o sto miliónů dolarů, neboť s ním zrušily kontrakty společnosti NBC Universal, Univision a Macy´s.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Pokles hodnoty majetku příliš neladí s Trumpovými slovy z pondělní debaty s Hillary Clintonovou, kdy řekl: „Mám ohromné příjmy. Je na čase aby tuto zemi řídil někdo, kdo má ponětí o penězích.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám