Hlavní obsah

Alternativní taxi Uber rozšiřuje byznys o rozvoz jídla

Americký provozovatel alternativní osobní přepravy Uber Technologies zahájil razantní expanzi na trhu rozvozu jídla. Jeho pobočka UberEats začne provozovat své služby ve čtvrtek v Amsterdamu a plánuje vstoupit do nejméně 22 zemí, uvedla v úterý firma. Kdy služba dorazí do Česka, zatím nerozhodla.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Aplikace Uber v autě

Článek

UberEats funguje už ve 33 městech v šesti zemích světa, z toho 27 měst je v USA. V posledních měsících tento servis přijímá řadu nových zaměstnanců v dalších zemích. To naznačuje, že Uber chce z této dosud vedlejší aktivity vytvořit významnou součást svého podnikání, uvedla agentura Reuters.

Nedávno jmenovaný šéf UberEats pro Evropu, Blízký východ a Afriku Jambu Palaniappan v rozhovoru s Reuters řekl, že UberEats má celosvětové ambice a ještě letos chce vstoupit do Dubaje, Johannesburgu a dalších šesti měst. Další cílové lokality do příštích let jmenovat odmítl.

Česko přijde na řadu později

„Nyní se zaměřujeme na rozvoj evropských trhů, jako je Spojené království. Pro Českou republiku zatím žádné konkrétní plány nemáme,” řekla před několika týdny na dotaz Novinek Barbora Polachová, mluvčí Uber Česko a Slovensko.

Jídlo rozváží pro Uber spolupracující řidiči auty nebo motocykly. Objednávka funguje pomocí mobilní aplikace podobně jako u vozů taxi.

UberEats zahájil pilotní provoz před dvěma roky v USA. Letos v červnu vstoupila firma do Londýna, kde slíbila dodání do 30 minut bez požadavku minimální velikosti objednávky a bez dodatečných poplatků. Její konkurenti většinou garantují dodání do hodiny, požadují minimální objem objednávky a účtují zákazníkům poplatky. UberEats těží i z podpory, kterou mu poskytuje populární aplikace mateřské firmy pro osobní přepravu.

V Londýně se firma chlubí tím, že s ní spolupracuje přes 150 restaurací. Už se zde ale stačil uskutečnit protest řidičů kvůli údajně nízkým odměnám za rozvoz.

Obří byznys

V Evropě bude UberEats konkurovat největším firmám v oboru rozvozu jídla - britské Just Eat nebo německým Delivery Hero a Takeaway.com. Firmy v tomto segmentu nyní shánějí nový kapitál a připravují se na konkurenci Uberu. Některé menší firmy jako belgická Take Eat Easy nebo londýnská Pronto v posledních měsících kvůli zostření konkurence ukončily provoz.

Na trh rozvozu jídla začal expandovat i americký internetový gigant Amazon, jehož pobočka AmazonRestaurants rozšířila tento měsíc své dosud výlučně americké aktivity o Londýn.

V Praze rozvážejí například DameJidlo nebo Ordr.

Světový trh rozvozu jídla poroste do roku 2020 o deset procent na více než 93 miliard dolarů (2,2 biliónu korun), odhaduje firma Euromonitor.

Uber, který vznikl v roce 2009 v San Francisku, má za sebou rychlou expanzi po celém světě. Od roku 2014 podniká také v Česku. V řadě světových měst ale narazil na protesty taxikářů, zákazy a regulační omezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Uber v Číně koupí jeho konkurent Didi

Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing koupí čínskou součást svého amerického rivala Uber. Uvedla to v pondělí čínská firma. Cenová válka...

Výběr článků

Načítám