Hlavní obsah

Uber terčem kritiky: Krátce po bombovém útoku v New Yorku zvýšil ceny

Novinky, bož

Alternativní taxislužba Uber se krátce po sobotních teroristických útocích v New Yorku stala terčem kritiky. Kritici jí vyčítali, že se chová nemorálně a bezcitně, když krátce po výbuchu došlo k výraznému nárůstu cen v okolí postižené oblasti. Zvýšení cen bylo založeno na automaticky vytvořeném algoritmu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Uber jízdy naceňuje automatickým systémem, který reaguje na aktuální poptávku. Po teroristickém útoku byl zájem o alternativní taxislužbu nebývale vysoký. Mimořádně vysoké tak byly i ceny.

Společnost krátce po útoku na Twitteru uvedla, že automatické naceňování v New Yorku vypnula. Přesto se na sociálních sítích objevovali lidé, kteří si i nadále stěžovali na přemrštěné ceny.

 Automatické navyšování ceny podle poptávky

Uber v minulosti několikrát uvedl, že systém automatického navyšování cen podle poptávky (takzvaný surge pricing) je mířen především na řidiče. Vyšší cena zakázky v době zvýšené poptávky motivuje více řidičů, čímž se adekvátně zvýší i nabídka.

Předchází se tak nedostatku taxikářů v situacích, kdy je lidé potřebují. Řidiči Uberu totiž nemají pevnou pracovní dobu a pracují podle vlastního uvážení. Ryan Bourne z londýnského Institutu pro ekonomické záležitosti připomněl, že zvýšení ceny v reakci na podobné neštěstí má další důležitou funkci.

„Odradí ty, kteří by rádi v dané chvíli použili Uber, ale ve skutečnosti ho nepotřebují, a proto jsou citliví na pohyb cen,“ uvedl Bourne.

„Na druhé straně lidé, kteří se octli v ohrožení nebo byli nejvyděšenější, se cenou nenechají tolik ovlivnit, a proto se na ně spíše dostane,“ dodal.

Řidiči se přesunou tam, kde jsou potřeba

Kromě toho je informace o zvýšené poptávce v oblasti důležitá i pro řidiče, kteří už v danou dobu pracují. V sobotu pro ně byla signálem, aby se přesunuli z jiných míst do Chelsea, kde je lidé v danou chvíli potřebovali více, připomněl Bourne.

Uber před několika lety uzavřel s newyorskými úřady dohodu, že v případech přírodních katastrof nebo mimořádných událostí systém automatického navyšování cen omezí.

Ačkoliv v sobotu mimořádná událost oficiálně vyhlášena nebyla, mluvčí společnosti televizi CNBC sdělil, že Uber systém v reakci na výbuch vypnul.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám