Hlavní obsah

Začínají dlouho očekávané opravy nádraží, správce kolejí jich chce vylepšit 80

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dá na opravy 80 nádraží do konce roku 166 miliónů korun. Měnit se budou čekárny, haly či střechy. Příští rok se některá nádraží dočkají kompletní modernizace, uvedla v úterý mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Letos proběhnou především akutní opravy. Zpravidla půjde o výměnu oken a dveří, opravy přístřešků, střešních krytin a fasád. Upravovat se budou i prostory pro cestující, například interiéry čekáren, nádražních hal či sociálních zařízení. Do konce roku se vylepší přesně osmdesátka nádraží ve všech krajích.

Nádraží přešla do majetku SŽDC od Českých drah (ČD). „Pod SŽDC přešlo 1 575 budov. Správní rada pak v krátkém čase projednala plány oprav výpravních budov. Do konce roku proběhnou na osmdesátce nádraží a vyjdou na 166 miliónů korun,” uvedla mluvčí Šubová.

V rámci převodu převzala SŽDC k několika připravovaným stavbám projektovou dokumentaci s platným stavebním povolením. Kompletní modernizace tak čeká v příštím roce výpravní budovy v Břeclavi, Kuřimi, Hradci Králové, Turnově, Lipníku nad Bečvou, Přerově a Sokolově. Předpokládané náklady činí 198 miliónů korun.

V některých stanicích by mohly být úřady

Další opravy nádraží se chystají a SŽDC uvažuje, že v některých by mohly sídlit úřady. Jedná o tom se zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Roky připravovaný převod nádraží z Českých drah (ČD) na SŽDC proběhl letos v srpnu poté, co jej na konci minulého roku schválila vláda a v květnu řídící výbor ČD. [celá zpráva]

Převod se vlekl mimo jiné proto, že Brusel musel odsouhlasit částku, kterou za nádraží ČD dostanou, aby se nejednalo o nepovolenou státní pomoc. Nakonec souhlasil se sumou kolem tří miliard korun, ačkoli dráhy dříve počítaly s dvojnásobnou sumou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám