Hlavní obsah

Babišův Uniles má na pět let státní zakázku, Antibabiš přišel pozdě

Právo, Karolina Brožová

Společnost Uniles, která patří do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), má našlápnuto mezi lety 2017 a 2021 uskutečnit deset kontraktů s Lesy ČR.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

A to přesto, že už od ledna 2017 by měl platit přísnější zákon o střetu zájmů, který firmy ministrů z veřejných zakázek vylučuje. Vyplývá to z výsledku třímiliardového tendru na lesnické práce, který v úterý Lesy ČR zveřejnily. Tendr vyhrála skupina Petra, druhý skončil Uniles.

„Podle principu retroaktivity nemůže zákon působit zpětně. Co si firmy Andreje Babiše vysoutěží do nabytí účinnosti novely, tak je v souladu se zákonem,“ řekl Právu poslanec Jan Chvojka (ČSSD), který je jedním z předkladatelů změn v zákoně.

Tendr se novele zákona vyhne

Aby Uniles o zakázky od Lesů ČR přišel, musely by být výsledky tendru úspěšně zpochybněny.

„To by musel zadavatel nebo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tu zakázku zrušit. Pokud by zadavatel po zrušení vyhlásil novou zakázku, už by to byla jiná věc,“ řekl poslanec Martin Plíšek (TOP 09), autor návrhu, který firmy ministrů připravil o státní podporu.

Platí, že účastnit tendru se můžete do účinnosti zákona a příjemcem zakázek můžete být ve vztahu k tomu, co jste si vysoutěžili s předstihem
Jan Kysela, ústavní právník

Že se zákon tendru nedotkne, potvrdil Právu i ústavní právník Jan Kysela. „Platí, že účastnit tendru se můžete do účinnosti zákona a příjemcem zakázek můžete být ve vztahu k tomu, co jste si vysoutěžili s předstihem,“ shrnul.

Ministr: Počkejme

Babiš zprávu přijal lhostejně. „O vyhraných kontraktech se dozvídám teď od vás, neřeším tyto věci. Mám práci na ministerstvu financí a v hnutí, spím čtyři hodiny denně, jedu sedm dní v týdnu. Nemám čas to řešit,“ napsal Právu.

Neobává se prý ani, že by někdo chtěl výsledek tendru zpochybnit a o zakázky Uniles připravit.

Počkal bych se všemi soudy, až když zákon vstoupí v platnost.
Andrej Babiš, ministr financí

Uniles patří podle obchodního rejstříku stoprocentně Agrofertu, jehož jediným akcionářem je Babiš. „Zákon ještě neprojednal Senát, nepodepsal prezident. Počkal bych se všemi soudy, až když zákon vstoupí v platnost,“ podotkl ministr.

Zákaz se Babiše netýká

Přísnější zákon o střetu zájmů schválili poslanci minulý týden. Pro zákon nehlasovali jen poslanci ANO a někteří nezařazení. Norma zavádí omezení pro podnikání členů vlády, kteří budou jmenovaní po účinnosti zákona. Ta je stanovena na 1. ledna 2017.

Firmy, v nichž budou mít členové vlády 25 a více procent, se už od tohoto dne nebudou moci ucházet o veřejné zakázky a získávat investiční pobídky a nenárokové dotace. Příští členové vlády nebudou podle zákona smět vlastnit rozhlasová, televizní ani tištěná média.

Tento zákaz se tedy Babiše netýká, neboť podle zákona se to „nevztahuje na veřejného funkcionáře, který zahájil výkon veřejné funkce přede dnem nabytí účinnosti těchto ustanovení“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám