Hlavní obsah

Inflace poroste ke konci roku nad jedno procento, odhadují analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páteční údaje o srpnové inflaci potvrdily, že růst cen bude pokračovat i v dalších měsících. Ke konci roku by inflace mohla po téměř třech letech překonat jedno procento, shodují se oslovení analytici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziroční inflace v srpnu zrychlila tempo růstu na 0,6 procenta z červencových 0,5 procenta, uvedl Český statistický úřad. Je za tím hlavně zdražení alkoholických nápojů a tabáku. Vliv měl rovněž růst cen za bydlení, energie a vodu, zmírnil se pokles cen potravin. Proti červenci spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta.

"Zrychlování inflace očekáváme i v dalších měsících. Už v listopadu by meziroční růst cen měl přesáhnout jedno procento," uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. K dvouprocentnímu cíli ČNB se ale podle něj inflace dostane až v polovině příštího roku.

Ke konci letošního roku se inflace velmi pravděpodobně po téměř třech letech opět dostane nad jedno procento
Jakub Seidler, ekonom ING

Meziroční vývoj cen potravin a pohonných hmot by měl celkovou inflaci v závěru letošního roku vytáhnout nad jedno procento i podle názoru ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče. „Pro samotný prosinec v tuto chvíli očekávám inflaci na úrovni 1,4 procenta,” řekl.

„Ke konci letošního roku se inflace velmi pravděpodobně po téměř třech letech opět dostane nad jedno procento," domnívá se také ekonom ING Jakub Seidler.

Otázkou ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstává, zda další růst inflace k dvěma procentům bude tak rychlý, jak ČNB předpokládá. "S růstem inflace nad jedno procento počítáme nejdříve až v závěru letošního roku, s dosažením cíle dvou procent nicméně až mnohem později," uvedl.

Pokud se inflace nedostane k dvěma procentům do poloviny příštího roku, může podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka ČNB ukončení intervencí na devizovém trhu opět o pár měsíců odložit. Zatím centrální banka jako termín uváděla polovinu roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám