Hlavní obsah

Účast ve slovenské účtenkové loterii klesá, Česko ji zavádí

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Český ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje zavedení účtenkové loterie od března příštího roku. Účast v podobné loterii u našich východních sousedů ale postupně klesá. Při startu před třemi lety zaregistrovali Slováci až 11 miliónů účtenek měsíčně. Toto číslo se postupně snižuje. V současnosti zaregistrují Slováci asi tři milióny účtenek měsíčně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně se zvětšeninou účtenky. Snímek z 10. července 2015

Článek

Stát však nemluví o neúspěchu, ale o stabilizaci hry. „Každý zázrak trvá tři dny,“ říká slovenský ministr financí Peter Kažimír (Směr-sociální demokracie).

„Není to projekt orientovaný na zisk, ale přináší ročně větší částky, než jsou náklady na jeho provoz,“ vysvětlil mluvčí národní loterijní společnosti Rastislav Čépe.

Odborníci říkají, že nyní mají hráči mnohem větší šanci na zisk některé z cen, než tomu bylo při startu loterie.

Každý týden získá 100 hráčů výhru ve výši 100 eur (2700 Kč) a jeden získá jackpot. Výše jackpotu závisí na počtu zaregistrovaných účtenek v daném týdnu. Poslední jackpot dosáhl výše 7 108 eur (téměř 192 tisíc korun).

Účtenkovou loterii zavedlo v minulosti také například Slovinsko nebo Chorvatsko, které si ministr financí Babiš vzal jako inspiraci při zavádění EET.

Hlavní motivací loterie je motivovat kupující, aby vyžadovali od obchodníků účtenky. Na rozdíl třeba od Rakouska zákazník v Česku nebude mít povinnost účtenku převzít.

Reklama

Související články

Budeme hodní, konejší Babiš hostinské

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) čelí kritice části podnikatelského sektoru kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Pokud se nicméně po spuštění systému...

Výběr článků

Načítám