Hlavní obsah

Elektronická evidence tržeb se zpočátku nedotkne stánkařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronická evidence tržeb (EET) se od 1. prosince nebude týkat prodeje občerstvení a nápojů u stánků či na festivalech. Na tiskové konferenci to v pondělí řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo financí začne podnikatelům od září přidělovat autorizační údaje k EET, od prosince se bude týkat hotelů a restaurací.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukazuje, kde v Evropě platí EET.

Článek

„Nebude se to týkat stánků, jak někteří strašili. Takže když si na Vánoce budete chtít na Staroměstském náměstí koupit svařák nebo trdelník, tak účtenku nepotřebujete,” řekl Babiš. Stejně tak to bude fungovat například na festivalech.

Dodal, že Česko je poslední ze zemí V4, která EET zavádí.

Ministerstvo financí začne podnikatelům od září přidělovat autorizační údaje k elektronické evidenci tržeb (EET). Podnikatelé si je budou moci vyzvednout elektronicky i osobně na jakémkoliv finančním úřadu.

Od listopadu ministerstvo zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady. Již dříve spustilo webové stránky projektu elektronické evidence tržeb www.e-trzby.cz.

EET by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Hospodářská komora požadovala odklad o měsíc, aby se novinka netýkala vánočního období. Ministerstvo se ale nakonec rozhodlo dodržet původní lhůtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Reklama

Související články

Budeme hodní, konejší Babiš hostinské

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) čelí kritice části podnikatelského sektoru kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Pokud se nicméně po spuštění systému...

Výběr článků

Načítám