Hlavní obsah

Apple má Irsku vrátit 13 miliard eur za daňové výhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Irsko v minulých letech podle Evropské komise poskytlo americké společnosti Apple neoprávněné daňové výhody dosahující až 13 miliard eur (asi 351 miliard korun). Irsko má neoprávněnou podporu vymoci zpět. Podle amerického ministerstva financí může krok Bruselu poškodit zahraniční investice v EU.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Logo společnosti Apple na Manhattanu

Článek

Díky daňovým dohodám v Irsku platila firma Apple ze svých evropských zisků daně ve výši od jednoho procenta do 0,005 procenta, uvedla Evropská komise.

Podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové výrobce mobilních telefonů iPhone platil řadu let výrazně nižší daně než jiné firmy.

"Rozhodnutí je jasnou zprávou: Členské státy nesmějí poskytovat nespravedlivé daňové výhody vybraným firmám bez ohledu na to, zda jsou evropské či zahraniční, velké či malé, součástí nějaké skupiny či ne," řekla Vestagerová.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Evropská pravidla ale poskytování daňových výhod vybraným společnostem neumožňují a Irsko tak má neoprávněnou podporu vymoci zpět.

Dublin rozhodnutí EK o daňových dohodách Irska s firmou Apple odmítá, řekl irský ministr financí Michael Noonan. Od vlády chce potvrzení, že země se odvolá. Rozhodnutí komise označil za "bizarní politické cvičení".

"Nemají v daních žádné pravomoci a přes údajnou státní pomoc si pouze otevírají zadní vrátka, aby mohli ovlivňovat daňovou politiku jednotlivých zemí, i když podle evropských smluv jsou daně věcí suverénních vlád," řekl Noonan.

USA: Brusel vytváří "nadnárodní daňový úřad"

Rozhodnutí Evropské komise vzápětí kritizoval nejen Apple, ale i americké ministerstvo financí.

"Kroky komise by mohly ohrozit a podkopat zahraniční investice, podnikatelské klima v Evropě a velmi důležitého ducha hospodářské spolupráce mezi USA a EU," uvedl v reakci podle agentury Reuters mluvčí ministerstva.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Cook řekl, že jeho firma žádné speciální dohody s Irskem neuzavřela a že se téměř 36 let od chvíle, kdy v irském Corku otevřela svou továrnu, řídila místními zákony.

Rozhodnutí komise podle něj může vést ke ztrátám pracovních míst v Evropě. Apple zaměstnává v Irsku téměř 6000 lidí, připomněl Cook. Dodal, že očekává úspěch odvolání své firmy proti verdiktu.

Postup Evropské komise vůči americkým společnostem působícím v EU vyvolal už dříve ostrou reakci amerického ministerstva financí. Podle jeho názoru se Evropská komise nepřiměřeně zaměřuje na firmy z USA a vytváří "nadnárodní daňový úřad".

Komise už zasáhla proti americkému řetězci Starbucks a vyšetřuje další americké společnosti Amazon a McDonald's.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám