Hlavní obsah

Benzín zdražil, průměrná cena je zpátky nad 29 korunami za litr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu po víc než měsíci zdražily. Nejprodávanější benzín Natural 95 se vrátil nad hranici 29 korun za litr, průměrně se prodává za 29,06 Kč. Cena nafty od minulé středy vzrostla o 14 haléřů na průměrných 27,60 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 24. srpnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají stejně jako před týdnem v Praze. Litr naturalu natankují řidiči v hlavním městě v průměru za 29,56 koruny, za naftu pak zaplatí průměrných 28,54 koruny.

Nad osmadvacetikorunovou hranici se cena nafty dostala ještě na Vysočině a v krajích Jihomoravském a Plzeňském.

Nejlevnější benzín mají naopak čerpací stanice v Moravskoslezském kraji, a to průměrně za 28,55 koruny za litr. Nafta vyjde nejlevněji v Královéhradeckém kraji, kde je její průměrná cena aktuálně 27,06 koruny za litr.

Čeká se další zdražení

„Nejbližší výhled není pro motoristy příznivý. V nejbližších dvou týdnech očekáváme růst ceny až o půl koruny. Nicméně v meziročním srovnání jsou pohonné hmoty stále o několik korun levnější,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Důvodem je podle něj růst cen ropy, která minulý týden prolomila hranici 50 dolarů za barel. Na přelomu roku přitom stála méně než 35 dolarů za barel.

„Cenu ropy tlačí vzhůru spekulace o tom, že na zasedání kartelu OPEC příští měsíc se domluví zmražení růstu těžby této suroviny. Saúdská Arábie i Rusko naznačily, že jsou o tom připravené diskutovat,” dodal ekonom.

Anketa

Jak se vyrovnáváte s dražším benzínem či naftou?
Jezdím méně
30,4 %
Nijak
69,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám