Hlavní obsah

Stát nemůže půjčit zadluženému Kovosvitu

Právo, Pavel Orholz

Stát v této chvíli zadluženému Kovosvitu MAS, který nevyplatil červencové mzdy 770 zaměstnancům, finančně nepomůže. Není to prý ani legislativně možné, řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). V Sezimově Ústí jednal v pátek s majitelem Kovosvitu Františkem Komárkem a odborovým předákem Jiřím Ryzkou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Odborový předák Jiří Ryzka a ministr Jan Mládek po schůzce před budovou sezimovoústeckého Kovosvitu

Článek

„To je takzvaná veřejná pomoc a v Evropské unii, když to trochu zjednoduším, je možná pro útlum černouhelného hornictví. Tady se nejedná o tento případ. Tato firma může fungovat, pokud se vyřeší finanční problém z minulosti,“ uvedl Mládek.

Kovosvit dluží bankám kolem 410 miliónů korun a dodavatelům 270 miliónů. Do problémů se dostal, když investoval v Rusku a zároveň devalvoval rubl.

„Je zřejmé, že jedním z problémů je přílišná závislost na exportu do Ruska. Firma si bude muset najít nějaké jiné trhy. Poskytneme jí podporu na veletrzích například v Indii v příštím roce,“ konstatoval Mládek.

Majitel Komárek se v pátek po jednání médiím nevyjádřil, ale Mládek ocenil, že se snaží situaci řešit.

„Pan Komárek se k tomu snaží postavit čelem a hledá řešení v jednání s bankami. Hledá ale také řešení v možnosti vstupu dalšího investora do firmy tak, aby Kovosvit mohl fungovat i do budoucna,“ uvedl Mládek, který se prý přimluví i u bank.

Mzdy do konce měsíce 

Zaměstnanci nyní doufají, že co nejdříve dostanou dlužný červencový plat. „Podle mých informací jsou v plánu další jednání s bankami. Podle pana Komárka bychom mzdy měli dostat do konce srpna,“ konstatoval odborář Ryzka.

Dále upozornil, že od radnice v Sezimově Ústí získal slib odkladu platby nájemného pro zaměstnance, kteří žijí v městských bytech.

Problémy jednoho z největších zaměstnavatelů na jihu Čech, kde pracuje zhruba 770 lidí, vyšly najevo ve středu. Tehdy se zaměstnanci jednalo nové vedení, předchozí management odstoupil na přelomu července a srpna během celozávodní dovolené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám