Hlavní obsah

Budeme hodní, konejší Babiš hostinské

Právo, jim

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) čelí kritice části podnikatelského sektoru kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Pokud se nicméně po spuštění systému objeví náznaky, že některý provozovatel dosud šidil stát na daních, finanční úřad jej nechá prozatím na pokoji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Dost lidí se ptá na velice zajímavou otázku: Jak bude finanční úřad koukat na výrazné zvýšení tržeb u některých restaurací po zavedení EET?“ napsal Babiš na Facebooku a hned odpověděl: „Tak jsem se ptal kolegů a pozor: Finanční správa bude hodná.“

Podle něj celní ani finanční správa nebudou po první dva měsíce udílet sankce a přistupovat k nim budou pouze ve výjimečných případech opakovaného bezprecedentního porušování povinností.

Babiš připomněl, že v prvním pololetí tohoto roku uložila finanční správa u obávaného kontrolního hlášení DPH pouze čtyři sankce. Plátců je přitom kolem půl miliónu. Možnost promíjení je ze zákona účinná od 1. srpna 2016.

„Takže klid, prudké zvýšení tržeb po zavedení EET samo o sobě k zahájení daňové kontroly nepovede. Nemůžeme to vyloučit vždycky, daňová kontrola bude zahájena, pokud se těch informací o poplatníkovi sejde víc. Jenom to, že se zvýšily tržby, stačit nebude,“ uzavřel ministr.

Bez odkladu

Jak už Právo informovalo, většina hospod na EET není připravena, ačkoli ostrý start má začít už za necelé čtyři měsíce. Potřebný pokladní systém zatím nemá 84 procent podniků. [celá zpráva]

Babiš ale odmítl i například výzvu Hospodářské komory odložit začátek EET o jeden měsíc. Komora argumentovala tím, že by se podnikatelům neměla narušit předvánoční prodejní kampaň. Kromě toho také zavrhl návrh opozice, aby se evidence tržeb netýkala podnikatelů s ročním obratem do jednoho miliónu korun.

Neuspěje zřejmě ani ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s poslaneckým návrhem, aby z EET byly vyňaty farmářské trhy. Vláda přijala v červenci k této lidovecké předloze negativní stanovisko, definitivní verdikt však vysloví až parlament.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

EET začne už 1. prosince, kdy se do ní zapojí hotely a restaurace. Od 1. března 2017 začne platit pro maloobchod a velkoobchod a od 1. března 2018 také pro ostatní živnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám