Hlavní obsah

Jurečka chce Babišovi pozměnit EET, farmářské trhy mají mít výjimku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci na farmářských trzích a lidé, po něž je podnikání pouze vedlejším příjmem, by měli být vyňati z povinnosti zapojit se do elektronické evidence tržeb (EET). Ministerstvo zemědělství v pondělí představilo avizovanou novelu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Pokud se elektronická evidence tržeb bude vztahovat na prodej na farmářských trzích, pro řadu drobných farmářů bude likvidační. Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkurenceschopní,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Novelu předložil se stranickým kolegou Jaroslavem Klaškou.

Vyjmout z EET tak chceme ty, kteří mají z podnikání skutečně jen velmi nízké příjmy
ministr zemědělství Marian Jurečka

Do EET by se dle návrhu nemuseli připojit prodejci z farmářských trhů a navíc ani lidé s vedlejší podnikatelskou činností, pokud příjem z prodejů nepřesáhne 20 procent průměrné mzdy, což je pro letošní rok částka 5 401 korun měsíčně.

„Vyjmout z EET tak chceme ty, kteří mají z podnikání skutečně jen velmi nízké příjmy. Elektronická evidence tržeb by je totiž nadměrně finančně zatížila,“ uvedl Jurečka.

Podle ministra nejprve posoudí předlohu nejprve kabinet a Sněmovna by se k ní mohla dostat v září.

O změny ve fungování EET usilují i další subjekty. Pravicová opozice jej chce rovnou zrušit. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

V první fázi od prosince 2016 by se EET měla týkat hotelů a restaurací, maloobchodu a velkoobchodu až od března 2017. Od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám