Hlavní obsah

Většina hospod není na evidenci tržeb připravena

Právo, Jiří Novotný

Necelé čtyři měsíce před ostrým spuštěním elektronické evidence tržeb (EET) nemá ještě 84 procent stravovacích a ubytovacích podniků v ČR potřebný pokladní systém. Dvě třetiny z nich na něj hodlají přejít až na poslední chvíli, tedy v listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ukázal to průzkum, který v srpnu provedla agentura TNS. Podle ní jen sedm procent z 600 dotázaných podniků uvedlo, že jejich pokladny jsou na zavedení EET už skutečně připraveny.

„Pozdní nákup systému může přinést nemalá rizika, protože i přes jejich uživatelskou jednoduchost by jej měly podniky otestovat v ostrém provozu. Od 1. prosince budou zodpovědné i za to, že jejich zaměstnanci ovládání nezvládnou,“ uvedl zástupce společnosti EET One Karel Hamr.

Babiš odmítl start odložit

Tato společnost, těžící z chorvatských zkušeností s elektronickou evidencí tržeb, nyní začne v Česku pod značkou eet1 nabízet pokladní systém s pořizovací cenou od 3240 korun a měsíčním paušálem za služby, servis a zálohování dat za 399 korun.

Systémy pro evidenci tržeb nabízejí i další výrobci, takže si podnikatelé mají z čeho vybrat. Hoteliéři a stravovací zařízení by už rozhodně neměli s pořízením kompatibilního pokladního systému otálet.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž oznámil, že nevyslyší požadavek Hospodářské komory ČR odložit ostrý start elektronické evidence tržeb o jeden měsíc. Komora přitom argumentovala tím, že by se podnikatelům neměla narušit předvánoční prodejní kampaň.

Elektronická evidence tržeb tak skutečně začne už 1. prosince, kdy se do ní zapojí hotely a restaurace. [celá zpráva]

Farmářské trhy zřejmě také s EET

Od 1. března 2017 začne EET platit pro maloobchod a velkoobchod a od 1. března 2018 také pro ostatní živnosti.

Ministr financí už dříve odmítl návrh opozice, aby se evidence tržeb netýkala podnikatelů s ročním obratem do jednoho miliónu korun.

Neuspěje zřejmě ani ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s poslaneckým návrhem, aby z EET byly vyňaty farmářské trhy. Vláda přijala v červenci k této lidovecké předloze negativní stanovisko, definitivní verdikt však vysloví až parlament.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám