Hlavní obsah

Inflace v Česku zrychlila na půl procenta

• Aktualizováno

Meziroční inflace v červenci zrychlila tempo na 0,5 procenta z červnových 0,1 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Spotřebitelské ceny rostly rychleji, než analytici očekávali. K růstu přispělo zdražení zeleniny, alkoholu a dovolených. Spolu s tím se zmírnilo zlevňování potravin. Pohonné hmoty jsou oproti loňsku levnější o 10,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

U potravin například sýry zlevnily meziročně o 5,5 procenta, zatímco v červnu byl pokles 11procentní. Zpomalení poklesu cen bylo patrné i u vajec, jogurtů, mléčných výrobků, másla, cukru, nealkoholických nápojů a ovoce.

Zdražila naopak zelenina, a to meziročně o 9,9 procenta. V červnu byl růst cen zeleniny dvouprocentní.

Nejvíce se ale v růstu spotřebitelských cen odrazil dražší alkohol (o tři procenta) a tabák (o 5,4 procenta). Kromě toho zdražilo i nájemné, vodné, stočné, elektřina a teplo. Za dovolenou si museli lidé proti prvnímu měsíci loňských prázdnin připlatit 2,3 procenta, navíc zdražilo stravování a ubytování. Lázeňské pobyty byly dražší o 4,4 procenta.

Čeká se růst inflace, záleží na ropě

Analytici odhadovali růst meziroční inflace v červenci o 0,3 až 0,4 procenta.

„Červencová inflace se tak po dvou měsících mírně vzdálila nulové hranici a v následujících měsících by měla dále mírně zrychlovat. Ke konci letošního se velmi pravděpodobně po téměř třech letech opět dostane nad jedno procento,” uvedl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

K vyšší inflaci podle něj bude přispívat jednak odeznívající meziroční pokles cen pohonných hmot, ale také růst mezd.

„Pokud se tak výrazněji neotočí vývoj cen ropy, který lze v tuto chvíli obtížně odhadovat, inflace by se v polovině příštího roku mohla skutečně dostat k dvouprocentnímu cíli ČNB,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám