Hlavní obsah

Průmysl zpomalil růst na 3,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v červnu zpomalila tempo meziročního růstu na 3,9 procenta. V květnu vzrostla o 8,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

K růstu přispěla tradičně výroba motorových vozidel, která v červnu stoupla o 16,3 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků rostla o pět procent a odvětví opravy a instalace strojů a zařízení o 12,9 procenta.

Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba chemických látek a chemických přípravků (o 13,4 procenta), v těžbě a dobývání klesla o 10,9 procenta a výroba strojů a zařízení se snížila o 2,8 procenta.

Průmyslové podniky nadále získávaly nové zakázky. Těch ve srovnání s loňským květnem přibylo o 3,1 procenta, tempo růstu ale proti letošnímu květnu (13,5 procenta)m zpomalilo. Nové zakázky průmyslové podniky nalezly zejména v zahraničí (růst o 5,8 procenta), tuzemské naopak klesly o 2,1 procenta.

Mzdy v oboru stouply

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červnu zvýšil o 2,9 procenta a jejich průměrná hrubá mzda meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 29 137 korun.

„Pro druhou polovinu roku očekáváme, že se dynamika průmyslu mírně sníží v důsledku naplnění výrobních kapacit i zpomalování růstu motoristického trhu v EU. Přesto toto odvětví zůstane jedním z hlavních motorů české ekonomiky, které se bude výrazně podílet i na letošním ekonomickém růstu odhadovaném na zhruba 2,5 procenta,“ řekl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám