Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku poprvé po pěti měsících stoupla

Aktualizováno

Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových 5,2 procenta. Skončil tak pokles patrný od února. Práci hledalo 392 667 lidí, což bylo o zhruba 8000 více uchazečů než před začátkem prázdnin. Nabídka volných pracovních míst je ale nejvyšší od září 2008, v červenci jich zaměstnavatelé nabízeli 135 758, oznámil Úřad práce ČR. Analytici počítali s mírnějším růstem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

"V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Podle ní se v menší míře začali hlásit i absolventi škol, kteří ale zatím nezaměstnanost výrazně neovlivňují.

Zaměstnanců ze školství, kteří měli uzavřený pracovní poměr na dobu určitou, se v červenci na úřadech práce nově přihlásilo 3163. Šlo zejména o učitele středních škol, konzervatoří a druhých stupňů základních škol. Úřady v tomto oboru nabízely 2144 volných míst.

Mladých lidí bez práce přibylo 1307, meziročně jich naopak bylo o 3850 méně. Na konci července úřady evidovaly 15 925 absolventů a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,1 procenta.

Plzeň se drží před Prahou

Červenec je na pracovním trhu také ve znamení brigád. Úřady nabízely 1112 krátkodobých pracovních poměrů, což bylo o sto víc než v červnu. Zaměstnavatelé hledali nejčastěji pracovníky v zemědělství, lesnictví a rybářství, ale také pro stavebnictví, sklady či uklízeče, číšníky či servírky. Většina zaměstnavatelů ale hledá brigádníky spíše než přes úřady práce prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

V regionálním pohledu pozici jedničky s nejnižší mírou nezaměstnanosti drží Plzeňský kraj s úrovní 3,8 procenta, o druhé místo se dělí Praha a Královéhradecký kraj s 3,9 procenta.

Nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde nezaměstnanost činila 8,3 procenta. Nejnižší nezaměstnanost vykázaly v červenci okresy Rychnov nad Kněžnou (dvě procenta) a Praha-východ (2,1 procenta). Naopak nejvyšší je tradičně na Mostecku (11 procent) a Karvinsku (10,8 procenta).

"Rekordní počty volných pracovních míst hlásí i regiony, ve kterých je nezaměstnanost v ČR nejvyšší. Tak například na Ústecku evidoval ÚP ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 – celkem 7609, a jejich počet tak dosáhl historického maxima. Na jihu Čech dokonce tamní zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR nejvíce volných pracovních míst od vzniku veřejných služeb zaměstnanosti v ČR – 9295," řekl ředitel odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám