Hlavní obsah

Ceny v Česku loni rostly nejpomaleji za 12 let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Česku loni rostly pouze o 0,3 procenta, nejméně za posledních 12 let. Hlavní příčinou byl propad cen ropy, které poklesly na nejnižší úroveň od roku 2004 a promítaly se nejen do cen pohonných hmot, ale postupně i do cen dalších výrobků a služeb. V pátek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ceny potravin v Česku meziročně klesly o 1,1 procenta, poprvé od roku 2009.

Mezi lety 2005 a 2015 se spotřebitelské ceny zvýšily o 23,6 procenta. Ze spotřebního koše v tomto období nejvíce podražily alkoholické nápoje a tabák, a to o 60,9 procent. Výrazně stouply také ceny výdajů na zdraví, uvedli ve zprávě statistici.

ČSÚ v pátek také potvrdil, že česká ekonomika loni rostla meziročně o 4,5 procenta, nejrychleji za osm let. Mezi členskými zeměmi vstupujícími do EU po roce 2000 patřila Česku z hlediska úrovně ekonomické výkonnosti druhá nejlepší příčka hned za Maltou.

"Kromě Česka se HDP zvýšil v dalších dvaceti šesti členských zemích EU,” upozornila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

„Dařilo se hlavně menším až středně velkým ekonomikám. Kromě nás třeba Irsku, Maltě, Lucembursku nebo Švédsku. S poklesem se potýkalo pouze Řecko,” dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám