Hlavní obsah

Merkelová je i dál pro smlouvu o volném obchodu mezi EU a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová nadále podporuje uzavření smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Ve čtvrtek to řekla na tiskové konferenci v Berlíně. Dohoda známá jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je podle kancléřky důležitá pro Evropu i pro Německo.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová před tiskovou konferencí v Berlíně

Článek

„Považuji tuto dohodu za absolutně správnou a důležitou," prohlásila Merkelová. Podle ní je logické, aby dva největší hospodářské bloky světa vzájemnou obchodní dohodou stanovily standardy, které mimo jiné pomohou zajistit bezpečnost zaměstnanců.

Německo patří mezi evropské země, v nichž je nejsilnější odpor vůči TTIP. Kritici se obávají zejména otevření evropského trhu pro geneticky modifikované potraviny nebo snížení spotřebitelských standardů.

Cílem Spojených států je i nadále uzavřít jednání o této smlouvě s EU ještě letos, řekl minulý týden v Bruselu americký ministr zahraničí John Kerry. Smlouva by podle něj navíc mohla pomoci omezit případné negativní dopady očekávaného britského odchodu z Evropské unie.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Rozhovory o smlouvě TTIP trvají tři roky. Měla by odstranit většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. České ministerstvo průmyslu a obchodu očekává v případě podpisu TTIP v ČR pozitivní dopad na HDP, zaměstnanost i obchodní bilanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám