Hlavní obsah

Agentura S&P vzala Británii špičkový rating

Londýn
Aktualizováno

Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří hlavních ratingových agentur, která Británii odebrala nejvyšší možný rating AAA. Rating Británie v pondělí zhoršila rovněž agentura Fitch Ratings.

Foto: Toby Melville, Reuters

Londýnská burza

Článek

Agentura své rozhodnutí zdůvodnila výsledkem čtvrtečního referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie.

„Podle našeho názoru je tento výsledek (referenda) klíčový pro budoucí vývoj a povede k méně předvídatelné, méně stabilní a méně efektivní politice ve Velké Británii,“ uvedla agentura v tiskovém prohlášení.

Už v pátek S varovala, že předpokládaná politická, finanční a ekonomická rizika spojená s odchodem z EU zřejmě povedou ke zhoršení ratingu Británie.

„Negativní výhled odráží rizika, před kterým ekonomika stojí, rizika pro fiskální politiku i pro zahraniční obchod, bere v potaz roli libry jako rezervní měny a bere také ohled na rizika konstituční a ekonomické jednoty Spojeného království, pokud dojde na další referendum o skotské nezávislosti,“ dodala S.

Konkurenční ratingové agentury Fitch Ratings a Moody's Investors Service snížily rating Británie ze stupně AAA už dlouho před začátkem kampaně k referendu. Fitch Ratings v pondělí navíc přikročila k dalšímu snížení britského ratingu, a to o jeden stupeň na AA z AA+. Varovala rovněž, že by v budoucnosti mohla hodnocení opět zhoršit.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám