Hlavní obsah

Moody´s snížila výhled úvěrového ratingu Británie na negativní, hypotéky zdraží

– Londýn

Ratingová agentura Moody´s snížila v sobotu úvěrový výhled Británie na negativní. Zdůvodnila to rozhodnutí Británie opustit EU, což vytvoří “prodloužené období nejistoty“.

Foto: Profimedia.cz

Ratingová agentura Moody´s

Článek

Podle agentury by výsledek referenda mohl mít „negativní dopad na střednědobý výhled růstu“. Proto snížila výhled ze stabilního na negativní.

Británie má u Moody´s zatím druhý nejvyšší úvěrový rating Aa1, negativní výhled ale naznačuje, že by se rating mohl snížit.

„V pohledu Moody´s negativní dopad nižšího ekonomického růstu převáží nad finančními úsporami z toho, že Spojené království už nebude dál muset přispívat do rozpočtu EU,“ uvedla ratingová agentura.

Agentura také zmínila, že Británie má největší deficit rozpočtu mezi vyspělými ekonomikami.

Colin Ellis, který má v Moody´s na starosti úvěrové ratingy, řekl BBC, že by snížení mohlo mít dopad na majitele nemovitostí, protože by to zdražilo hypotéky: „Nižší rating většinou odpovídá vyšším nákladům na půjčky, a to by nepocítila jen vláda, ale dlouhodobě také business a majitelé nemovitostí.“

Po zveřejnění výsledků referenda se propadly trhy a prudce oslabila libra. Londýnská burza ztratila 3,15 procenta, německý index DAX 6,82 procenta a pařížský CAC 40 8,04 procenta. 3,39 procenta odepsal i americký Dow Jones.

Reklama

Výběr článků

Načítám