Hlavní obsah

Pohled ČNB na intervence se nezmění, míní Singer

• Aktualizováno

Končící guvernér České národní banky (ČNB) s ohledem na poslední vývoj ekonomiky nepředpokládá, že by centrální banka změnila svůj pohled na devizové intervence proti posilování kurzu koruny. Intervence by podle dosavadních vyjádření měly skončit v polovině roku 2017.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

„Pro mě je to zpráva, že se ekonomika vyvíjí tak, jak jsme čekali,” uvedl. Na počátku května bankovní rada ČNB konstatovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

Z posledních dat vyplývá, že růst mezd za první čtvrtletí i samotný výkon ekonomiky byly vyšší, než centrální banka očekávala. Inflace se pak v květnu vyvíjela v souladu s odhady ČNB.

„Data se od prognózy vychylují jedním či druhým směrem. Je pravda, že ta výchylka hlavně u mezd šla směrem k vyšším mzdám. Neřekl bych ale, že tam vidím nějakou kvalitativně významnou změnu. Trvá to, že se objevují tlaky, které by mohly vést k přitvrzení měnové politiky někdy kolem poloviny příštího roku,” uvedl Singer.

K vývoji ekonomiky v příštím roce Singer uvedl, že vývoj by měl být relativně klidný. Odezní totiž jednorázový vliv čerpání peněz z fondů EU z loňska, který zhoršuje výsledek ekonomiky v letošním roce. „Ten příští rok by mohl být již ve zdravém, příznivém růstu,” uvedl. ČNB počítá příští rok s růstem ekonomiky o 3,4 procenta.

O dalším působení nemá jasno

Singerovi končí v červnu druhý šestiletý mandát. Ve funkci guvernéra jej nahradí Jiří Rusnok. Po skončení mandátu má Singer tzv. půlroční karanténu, během níž nesmí nastoupit do privátního finančního či bankovního sektoru.

„Nabídky i na ten půlrok přicházejí. Některé nejsou na plný úvazek. Ale nyní mluvit o něčem hotovém po tomto období není zatím možné,” řekl Singer. V rámci půlroční karantény má například možnost učit. „Umím si představit, že něco odučím na VŠE, těch možností na ten půlrok je příliš mnoho. Prostě čekám nyní, jak to vše dopadne, a pak se podle toho rozhodnu,” dodal.

Po uplynutí moratoria Singer pravděpodobně nezamíří do Rozvojové banky Rady Evropy (CEB). „Já si myslím, že tímto směrem má budoucnost nakonec nepůjde, ale čekám nejprve na oficiální potvrzení vítěze výběrového řízení,” uvedl.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaný guvernér ČNB Jiří Rusnok

Singer na počátku března potvrdil, že se o místo viceguvernéra CEB uchází. Kandidaturu na místo ve vedení CEB za Českou republiku navrhlo Singerovi ministerstvo financí. CEB nabízí půjčky státům, a to například na sociální bydlení, modernizace nemocnic nebo rekonstrukce památek, ale i třeba v případě živelních pohrom.

Reklama

Výběr článků

Načítám