Hlavní obsah

Benzín a nafta za týden opět citelně zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku dál citelně zdražují. Za uplynulý týden ceny vzrostly o desítky haléřů. Benzín Natural 95 zdražil o 38 haléřů na průměrných 29,39 koruny za litr, cena nafty stoupla o 43 haléřů a ve středu byla v průměru 27,67 Kč za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 1. červnu

Článek

Benzín i nafta se vrátily k růstu v březnu, předtím jejich ceny měsíce klesaly.

Nejdražší benzín v Česku tankují motoristé na Vysočině, kde litr vyjde v průměru na 29,76 Kč/l. Druhým nejdražším krajem je Plzeňský s průměrnou cenou 29,64 koruny za litr.

Naopak nejlevnější Natural 95 je v Královéhradeckém kraji, kde litr vyjde na 29,17 koruny za litr.

Nejvyšší průměrná cena nafty je v Praze, kde litr stojí 28,29 koruny. Na druhém místě cenového žebříčku je Vysočina s cenou 28,15 Kč za litr. Nejlevnější diesel prodávají pumpy v Jihočeském kraji, kde litr vyjde v průměru na 27,32 koruny.

Zdražování bude pokračovat

„V nejbližších dnech bude tento trend pokračovat. Cenu tlačí vzhůru hned čtyři faktory: růst cen ropy, stávka ve francouzských rafineriích, oslabování koruny vůči dolaru a havárie rafinérie v Kralupech nad Vltavou,“ řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ceny ropy minulý týden poprvé za téměř sedm měsíců vyskočily nad 50 dolarů za barel. Ve čtvrtek ráno se barel ropy Brent prodával za 49,73 dolaru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rafinérie v Kralupech nevyrábí kvůli havárii

Výroba benzínu a nafty v kralupské rafinérii stojí. Kvůli výbuchu na jednom z klíčových zařízení z minulého úterý bylo postupně zastaveno zpracování ropy....

Výběr článků

Načítám