Hlavní obsah

Uber se chce obejít bez taxikářů. Testuje samořídící auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber představil své první vozidlo schopné jízdy bez řidiče. Prototyp testuje v okolí Pittsburghu na severovýchodě USA, uvedla firma na svém webu.

Foto: Uber

Uber testuje samořízené auto.

Článek

Uber k testům využil hybridní sedan Ford Fusion, ke kterému připojil videokamery, radary, čidla a další snímače. Kromě testování schopnosti jízdy bez řidiče jej hodlá využít také ke shromažďování mapových údajů.

Vývoji takzvaných samořízených aut a příslušných technologií se věnují také další firmy, například americká společnost Google z holdingu Alphabet či výrobce elektromobilů Tesla Motors.

Uber počítá s tím, že i když bude vůz řídit autopilot, za volantem bude na provoz dohlížet školený řidič. Rozvoj technologie v prohlášení zdůvodňuje snahou zvýšit bezpečnost.

„Při autonehodách ročně zemře na světě 1,3 miliónu lidí, 94 procent nehod způsobí lidská chyba,” uvedl Uber.

Poslední zádrhel

Někteří ale naznačují, že v budoucnu by se díky nové technologii společnost taxikářů ráda zbavila.

„Velká nevýhoda Uberu je fakt, že potřebuje řidiče. Tento směr vývoje má odstranit poslední zádrhel a ještě zvýšit zisky,“ píše v analýze pro BBC zpravodaj v USA Dave Lee.

Současná regulace v USA zatím plně autonomní vozy bez volantu, pedálů, brzd a řidiče nepovoluje. Google, automobilky Ford a Volvo a konkurenti na poli alternativních taxislužeb Uber a Lyft vytvořili na konci dubna koalici, která se bude u amerických federálních úřadů zasazovat o urychlení vstupu samořízených "autonomních" vozů na trh.

Uber, který sídlí v americkém San Francisku, má za sebou rychlou expanzi po celém světě. Od roku 2014 podniká také v Česku. V řadě světových měst ale narazil na protesty, zákazy a omezení.

Tradiční taxislužby firmu obviňují z nekalé konkurence, protože Uber často obchází přísné regulační předpisy.

Anketa

Nastoupili byste do taxíku bez řidiče?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 291 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám