Hlavní obsah

Budovu Národního divadla voršilky prodaly. Teď za ni divadlo dá 290 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalou provozní budovu Národního divadla ve čtvrtek zástupci první české scény získali zpět. Vydražili ji za 290,05 miliónu korun ve více než hodinové dražbě. Cena o víc než 200 miliónů překonala vyvolávací cenu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalá provozní budova Národního divadla v Praze. Vlevo Nová scéna

Článek

Odhadní cena byla 124 milióny korun. Do dražby šla dlouhodobě nevyužívaná budova kvůli insolvenci společnosti Themos, která ji poslední léta vlastnila.

V aukci budovy, která je součástí areálu Nové scény u Národní třídy, přihazovali podle informací Práva celkem čtyři zájemci, včetně Národního divadla. Divadlo budovu v 80. letech vybudovalo a později o ni přišlo v restitucích.

O konání dražby rozhodl insolvenční správce Themosu na pokyn firmy Glory Daze, v Česku neznámého zajištěného věřitele z Britských Panenských ostrovů.

Společnost Glory Daze má k budově zástavní právo. Pohledávka pochází z úvěru, který firmě Themos v roce 1994 dala Agrobanka.

Kauza kolem budovy Themos trvá od roku 1990. Voršilky v té době dostaly od státu provozní budovu Nové scény v restituci. Později se přišlo na to, že vrácena byla nedopatřením.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zájemci si mohli 9. května před dražbou prohlédnout interiér budovy.

Řádové sestry však nemovitost mezitím prodaly Themosu a ten vyzval Národní divadlo k vystěhování. Parlament tehdy trval na vyvlastnění a Národní divadlo vedlo soudní spory s majitelem. Budova se pak stala předmětem konkurzní podstaty. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova Národního divadla.

Většinovým vlastníkem zkrachovalého Themosu jsou od roku 2009 nepřímo dvě kyperské společnosti s neznámými vlastníky. Do insolvence se Themos, jehož nejcennějším aktivem je právě provozní budova Národního divadla, dostal v roce 2013. Pozemek pod budovou stále patří voršilkám, což může být pro nového vlastníka komplikací, upozornila ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám