Hlavní obsah

OKD je v úpadku, dluží 17 miliard

• Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě poslal těžební společnost OKD do úpadku. Věřitelé mají dva měsíce na to, aby přihlásili své pohledávky. Vyplývá to z usnesení zveřejněného na internetových stránkách www.justice.cz. Soud jmenoval insolvenčním správcem Leeho Loudu, na srpen nařídil přezkumné jednání a svolal schůzi věřitelů. Hlavním věřitelem OKD je podle ministra obchodu Jana Mládka (ČSSD) skupina Ad Hoc Group. Vláda je s insolvenčním správcem připravena jednat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost OKD, v návrhu uvedla, že dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun a nedokáže je splácet.

Lee Louda má svou kancelář v Praze, působí také na Vysoké škole ekonomické, kde vede Centrum restrukturalizace a insolvence na podnikohospodářské fakultě.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na vyhlášení úpadku OKD uvedl, že vláda je s insolvenčním správcem ochotna jednat, chce udržet společnost v provozu. "Pro zaměstnance OKD a hospodářskou a sociální stabilitu celého regionu je nyní nejdůležitější udržet společnost v provozu a zajistit bezpečné pokračování těžby v co největším možném rozsahu," míní premiér.

To ze strany správce a managementu zahrnuje i zajištění dostatku finančních prostředků firmy na výplatu mezd zaměstnancům a platby dodavatelům, dodal. Vláda se bude situací OKD zabývat ve středu.

Konkurz, nebo reorganizace

Samosoudce Petr Kula uvedl v usnesení, že soud má osvědčen úpadek z dokladů předložených dlužníkem, tedy firmou OKD. Přezkumné jednání soud nařídil na 9. srpen, o den později se bude konat schůze věřitelů.

Na ní předloží insolvenční správce zprávu o své dosavadní činnosti a věřitelé budou rozhodovat, jakým způsobem se úpadek společnosti bude řešit.

Možnosti jsou dvě: buď konkurz, při němž má konkurzní správce za úkol zpeněžit majetek dlužníka tak, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů, nebo šetrnější reorganizace. Při povolené reorganizaci by se postupovalo podle reorganizačního plánu, který by schvaloval věřitelský výbor.

„Stávající management firmy, jak už mnohokrát deklaroval, se zcela jednoznačně přiklání k druhé variantě: zachovat chod firmy a postupně uspokojovat pohledávky svých věřitelů,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Protesty odbory nechystají 

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík uvedl, že jiné řešení než insolvenci OKD v tuto chvíli nevidí. „Je to zákonný postup, teď se musí připravit nový plán a uvidíme co dál. Otázka je, co teď přijde, co to dlouhé období, než se setkají věřitelé. To bude nejhorší. A samozřejmě všechno pak řeší výbor věřitelů, tak uvidíme,“ poukázal.

To, že OKD nepředložila s návrhem na konkurz soudu i reorganizační plán, nepovažuje za chybu. „Nevím, zda je to tak běžné, mně bylo řečeno, že to tak nefunguje. Že se to dělá postupně, že to trvá dva až tři měsíce, než se to dá dohromady, a že jsou firmy v insolvenci rok i více,“ upozornil Pytlík.

Podle něj je insolvence nejlepší řešení ve stávající situaci. „Podstatné je, aby bylo na mzdy, aby chlapi měli práci, a všechno ostatní jde bokem,“ doplnil s tím, že v současné chvíli se žádné protesty mezi horníky nechystají. „Do doby, než nebude něco splněno, zaplaceno. To by pak byl problém,“ avizoval.

Minulý týden nicméně už došlo na Dole Darkov ke spontánní protestní akci, kterou odbory neorganizovaly. Horníci po noční šichtě odmítli vyfárat. Protest ale trval jen pár hodin. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru skupině Ad Hoc Group.

OKD koupila krátce po jeho privatizaci v roce 2004 skupina podnikatelů v čele se Zdeňkem Bakalou. Ten letos v únoru svůj akciový podíl přenechal zadarmo zbývajícím podílníkům mateřské firmy NWR, především jde o britské fondy sdružené pod názvem Ad Hoc Group (AHG). Ty jsou podle ministra průmyslu Jana Mládka hlavním věřitelem OKD, podle předběžných informací mají 13 miliard korun pohledávek z celkového dluhu 17 miliard.

Související téma:

V dolech OKD zatím funguje běžný provoz a dál se těží uhlí. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Reklama

Související články

Sobotka: Klíčové je udržet OKD v chodu

Vláda čeká na verdikt soudu, který rozhodne o případné insolvenci OKD, a připravuje se na jednotlivé varianty vývoje v kauze. V Ostravě to v pátek řekl premiér...

Výběr článků

Načítám