Hlavní obsah

Bylo to spontánní, přiznal účastník hornického protestu na Dole Darkov

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní protest 46 horníků na Dole Darkov společnosti OKD, kteří se rozhodli zůstat pod zemí, byl zcela nepřipravený. Právu to řekl jeden z účastníků akce s tím, že horníci preferují jako nejlepší řešení špatné hospodářské situace ve firmě insolvenci. O podání návrhu na insolvenci rozhodlo později odpoledne představenstvo firmy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov

Článek

Jedním z horníků, kteří se v úterý ráno přidali k protestu a nevyfárali po noční směně, byl pan Miroslav, který pracuje pod zemí už 18 let. Prozradil, že akce to byla spontánní, nepřipravená.

„Musíme čekat, co udělá vedení OKD a NWR. Uvidíme,“ řekl ještě před oznámením, že firma sama na sebe podala návrh na insolvenci. [celá zpráva]

Z insolvence OKD pan Miroslav strach nemá. „Myslíme si, že to bude nejlepší, a pokud to bude řídit stát, tak si myslím, že to půjde dobrým směrem. Je škoda tady zavřít hornictví. A netýká se to jen těch pár lidí tady na dole, ale to se týká mnohem více lidí v regionu,“ upozornil poté, co vyfáral znovu na povrch.

Protestů bude přibývat, čeká odborář

Do dolu sjel s provozním ředitelem OKD Pavlem Hadravou a ředitelem Dolu Darkov i předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Ten uvedl, že skupina složená ze dvou ředitelů a dvou odborářů protestujícím horníkům vysvětlila, jaké hrozí nebezpečí z titulu insolvence nebo jak to vypadá v rámci kolektivní smlouvy.

„Je to logické vyústění té nejistoty, kterou kluci mají, nejistoty o svou práci, mzdu, obavy o své rodiny i o sociální zabezpečení, protože dneska ještě nejsou domluvené hornické důchody,“ prohlásil Pytlík a dodal, že se obává, že obdobné protesty budou v OKD přibývat.

„Nicméně je to forma protestu, které se není třeba divit, protože těch možností pro nás horníky je velmi málo. Máme obavy i proto, že důl je jiná kategorie, jsou tam rizika a musíme to mít na zřeteli,“ doplnil.

Také vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala protest horníků v podobě nevyfárání po směně chápe. „Rozhodli se dát důrazně najevo svoji nespokojenost a strach o budoucnost. Upozorňujeme na to, že situace kolem OKD je vážná už od ledna, i na to, že může horníkům dojít trpělivost. Nepodporuji nátlakové akce ani vyhrožování ze strany AHG (skupina fondů ovládajících NWR), ale je nutné začít intenzivně jednat o řešení situace, která může mít pro region nedozírné následky,“ varoval Cienciala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám