Hlavní obsah

Pětiseteurové bankovky v roce 2018 skončí. Podle ECB je zneužívají zločinci

– Frankfurt nad Mohanem • Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) koncem roku 2018 přestane vydávat bankovky s nominální hodnotou 500 eur (zhruba 13 500 Kč). Banka to oznámila ve středu. Důvodem jsou obavy ze zneužívání bankovek ke kriminálním aktivitám. ECB nicméně dodala, že vydané pětiseteurové bankovky bude možné dál používat a v budoucnosti je bude možné kdykoli vyměnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětiseteurová bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Například ve Spojených státech je nejvyšším platidlem v oběhu stodolarová bankovka (necelých 2400 Kč).

„Pětiseteurová bankovka je nástrojem pro nezákonné aktivity," prohlásil šéf ECB Mario Draghi.

Pětiseteurové bankovky nejsou při běžných platbách příliš k vidění a někteří obchodníci je dokonce nepřijímají. Objevují se však při vyšetřováních praní špinavých peněz, píše agentura AP.

Bývalý šéf britské banky Standard Chartered Peter Sands uvedl, že bankovky s vysokou hodnotou jsou oblíbené u teroristů, obchodníků s drogami i lidí snažících se vyhnout placení daní.

Částka milión eur v pětiseteurových bankovkách váží pouze 2,2 kilogramu, takže se vejde například do batohu na notebook či do kufříku. V padesátieurových bankovkách by přitom stejná částka vážila 22 kilogramů, což by vyžadovalo mnohem objemnější zavazadlo, upozorňuje AP.

Bankovky mohou sloužit terorismu

Ministři financí zemí Evropské unie v únoru banku vyzvali, aby zvážila možnosti, jak omezit dostupnost pětiseteurových bankovek. „Existuje nebezpečí, že velké bankovky a vysoké částky v hotovosti mohou být snadno použity k financování terorismu," uvedl tehdy nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který předsedá užší skupině ministrů financí eurozóny.

Podle údajů ECB se ve formě pětiseteurových bankovek nacházelo téměř 30 procent celkové hotovosti, kterou loni nahromadili lidé v eurozóně. Celková hodnota peněz v hotovosti loni vystoupila na více než bilión eur (27 biliónů Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám