Hlavní obsah

Veterináři stahují 24 kg sýru Roquefort, hrozí po něm selhání ledvin

Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z obchodů 24 kilogramů francouzského sýru Roquefort. Obsahuje bakterii E. Coli, která produkuje toxiny, jež mohou způsobit krvavý průjem až selhání ledvin. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

Foto: SVS

Stahovaný sýr

Článek

Informaci o přítomnosti sýra na společném unijním trhu obdržela SVS z Francie prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

”Na základě šetření u francouzského výrobce bylo zjištěno, že výrobek byl distribuován v týdnu od 17. do 24. března 2016 do řetězce Makro a následně také do řetězce Metro na Slovensko,“  uvedl mluvčí.

Vzhledem k tomu, že datum minimální trvanlivosti (DMT) ještě nevypršelo a výrobek může být na trhu, nařídila SVS stažení nebezpečného produktu z tržní sítě.

Makro v tiskovém prohlášení uvedlo, že sýr stáhlo již v úterý. „Všechny dotčené výrobky již byly staženy z regálů. Vyzýváme naše zákazníky, aby tyto výrobky zlikvidovali nebo vrátili zpět do jakéhokoliv střediska Makro, kde jim budou okamžitě vráceny peníze,“ řekl mluvčí firmy Ivan Tučník.

Hrozí zdravotní problémy

V rámci šarže bylo distribuováno celkem 24 kilogramů sýra. Státní veterinární správa doporučuje těm, kteří si výrobek zakoupili, aby ho v žádném případě nekonzumovali a vrátili ho v místě prodeje.

„Některé Shigatoxiny (produkované bakterií E. Coli) mohou způsobit závažný krvavý průjem, který může v některých případech vyústit v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči,” uvedla SVS v tiskové zprávě.

Související téma:

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

ČTVRTEK: Zaměstnanec mikrobiologické laboratoře v Hamburku ukazuje enterohemorhagickou bakterií Escherichia coli (EHEC).

”Nelze také vyloučit, že výrobek – původně v obchodní úpravě na „půlkola“ o váze 600 g –  mohl být v některých případech nabízen dál konečným spotřebitelům menšími prodejnami, například formou pultového prodeje,“ dodal Pejchal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám