Hlavní obsah

České spořitelně i Komerční bance klesl zisk

Aktualizováno

Dvěma velkým bankám na českém trhu klesly v prvním čtvrtletí meziročně čisté zisky. V Komerční bance (KB) byl meziroční pokles v prvním čtvrtletí o 16,3 procenta na 2,9 miliardy korun. Pokles České spořitelny činí 7,9 procenta na 3,4 miliardy korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Čistý zisk KB ovlivnily povinné odvody do Fondu řešení krize a Fondu pojištění vkladů. Celkový objem vkladů klientů vzrostl o šest procent na 672,9 miliardy korun, o téměř sedm procent se zvýšil i objem úvěrů poskytnutých klientům. Informace ve středu oznámil mluvčí banky Michal Teubner.

„Náklady na riziko byly o 106 procent vyšší oproti velmi nízké úrovni prvního čtvrtletí roku 2015,” vysvětluje hlavní příčinu propadu zisku Teubner.

Hlavním majitelem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta, které v prvním čtvrtletí vzrostl čistý zisk o 6,5 procenta na 25 miliard Kč.

Vliv změny metodiky 

Na poklesu zisku České spořitelny se významně podílí snížený čistý zisk z obchodních operací, který byl v loňském období mimořádně vysoký vlivem jednorázové změny metodiky při oceňování derivátů.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 snížil o 46,8 procenta na 0,6 miliardy korun. Bance se ale podařilo pokles částečně kompenzovat navýšením zisku z cizoměnových operací.

Související témata:

Foto: Česká spořitelna

Logo České spořitelny

ČS je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů. Akcie mateřské společnosti Erste Group se obchodují na pražské burze. Rakouská bankovní skupina Erste vykázala v 1. čtvrtletí čistý zisk 7,4 miliard Kč. Bance vzrostl objem poskytnutých úvěrů, ale klesl čistý úrokový výnos.

Reklama

Výběr článků

Načítám