Hlavní obsah

Škody na vinné révě jsou vyšší, než se předpokládalo. Přesahují miliardu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teprve nyní zjišťují vinaři a pěstitelé vinné révy škody, které způsobily noční mrazy a následné teplé dny na jižní Moravě ve vinicích. A zjištění to nejsou nijak radostná. Škody na prodeji vína se odhadují nejméně na jednu miliardu korun.

Článek

„Několikadenní noční mrazy v minulém týdnu způsobily nakonec obrovské škody na letošní úrodě hroznů. Teprve teď vinaři zjišťují, jak rozsáhlá poškození révy vinné  zákeřné noční mrazy zejména ve středu, čtvrtek a pátek po sobě zanechaly. Na původně optimističtějším Znojemsku jsou desítky hektarů vinohradů, minimálně pro letošek, mrazem úplně zdevastovány,” řekl Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR.

Skokové rozdíly nočních a denních teplot podle vinařů ublížily rostlinám více, než kdyby zůstalo ve dne jen mírně nad nulou.

Slovácko, Hodonínsko, Velkobílovicko, Velkopavlovicko,  ale i mnohá další tradiční vinařská centra podle něj hlásí poškození v rozsahu 30-50 procent, některé vinice i 100 procent vinohradů.

Jak doplnil ředitel vinařství Znovín Znojmo Pavel Vajčner, i na Znojemsku, kde byly původní odhady škod poměrně optimistické, se objevují další a další poškozené trati.

Pomrzly i meruňky

„Je to dáno tím, že poškození rostlin se tentokrát začalo objevovat až třeba i po dvou dnech od posledního mrazu. V našich vinohradech o rozloze zhruba 500 hektarů nyní škody celkově odhadujeme až na 30 procent,“ řekl Vajčner. Už nyní se dá předpokládat, že na situaci v ČR či Rakousku, kde  jsou škody ještě vyšší, mohou vydělat výrobci vína například z Francie, Itálie či dalších vinařských velmocí.

Mrazy poškodily v Česku i další druhy ovoce, hlavně peckoviny jako například meruňky, uvedl již minulý týden předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám