Hlavní obsah

Hořící auta a bitky s policisty. Ve Francii demonstrují proti reformě zákoníku práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie zadržela v noci na pátek 24 lidí v okolí pařížského náměstí Republiky, kde se už téměř měsíc konají demonstrace proti reformě zákoníku práce i obecně proti sociální nerovnosti ve společnosti. Skupiny protestujících házely na policii předměty a zapalovaly auta, informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti reformě zákoníku práce se zvrtly v potyčky s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Ke střetům demonstrantů s policisty došlo v několika francouzských městech už ve čtvrtek, kdy proti vládnímu záměru změnit zákoník práce protestovalo podle oficiálních odhadů až 170 tisíc lidí. Policisté zasahovali i v pátek.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Demonstranti v Paříži ničí auta

Organizátoři demonstrací tvrdili, že se protestů zúčastnilo až půl miliónu osob. Celkem bylo po celé zemi zatčeno přes 120 osob. Zraněno je 24 policistů, z toho tři jsou velmi vážná.

Nechtějí výjimky z 35hodinového týdne

Hnutí Nuit debout (Noc vzhůru), které už od konce března okupuje pařížské náměstí Republiky, vzniklo v souvislosti s protesty proti reformě zákoníku práce ministryně Myriam El Khomriové.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Helikoptéra přelétá nad jednotkou zásahové policie v Paříži.

Kritici odsuzují hlavně tři body, a to záměr zavést maximální výši odstupného v případě propouštění, zmírnění podmínek propouštění zaměstnanců z ekonomických důvodů a menší závaznost dodržovat pětatřicetihodinový pracovní týden, který socialisté prosadili v roce 2000. Ve "výjimečných případech" by podle návrhu reformy mohli zaměstnanci pracovat až 60 hodin týdně.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Policie v Paříži použila proti demonstrantům slzný plyn. Hlavně mladí lidé a odboráři už měsíc demonstrují proti reformě zákoníku práce i obecně proti sociální nerovnosti ve společnosti.

Cílem vlády je zpružnit pracovní trh a snížit vysokou nezaměstnanost. Na konci února bylo ve zhruba 66miliónové Francii bez práce přibližně 3,6 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám