Hlavní obsah

Škoda Transportation má rekordní tržby, zisk ale klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojírenská skupina Škoda Transportation zvýšila meziročně tržby o 11 procent na rekordních 18,3 miliardy korun. Výrobci vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra klesl loni čistý zisk na čtvrtinu na 588 miliónů korun. Auditované výsledky firma zveřejnila v pátek.

Foto: Škoda Transportation

Bateriová tramvaj pro tureckou Konyu na plzeňských kolejích

Článek

Skupina loni vyrobila 92 nízkopodlažních moderních tramvají, z nichž většina šla do zahraničí, a to především do Bratislavy a do turecké Konye. Vyrobila přes 250 trolejbusů a trakčních výzbrojí pro trolejbusy.

Škoda loni vyhrála letitou arbitráž s Českými drahami (ČD), které jí doplatily dohromady téměř 1,2 miliardy korun za dodávku 20 lokomotiv. Dráhy, které výsledky taktéž zveřejnily v pátek, se i kvůli arbitráži propadly do ztráty 1,4 miliardy.

„Arbitráž ve výsledcích naší společnosti hraje pouze částečnou roli, protože jsme rozpustili do výsledků rezervy, které v souladu s účetními standardy byly pro tento soudní spor vytvořeny,” řekla Novinkám mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

Přes polovinu produkce míří do ciziny

Největší česká strojírenská skupina vyvezla loni 54 procent produkce. Z klíčových loňských zahraničních zakázek jde například o osm vozů metra pro ruský Petrohrad za 1,6 miliardy korun.

Skupina loni významně posílila v zahraničí. Koupila kontrolní podíl ve Transtechu, v jediném finském výrobci železničních a městských kolejových vozidel s několikamiliardovým obratem s 500 lidmi.

Skupina loni zaměstnávala 5574 lidí, což byl meziroční nárůst téměř o 1000 zaměstnanců. Do výzkumu a vývoje loni investovala přes miliardu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám