Hlavní obsah

Korupci považuje v ČR za běžnou více než polovina manažerů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korupci v podnikání považuje za rozšířený jev 54 procent českých manažerů. Česko se tak v mezinárodním srovnání společnosti EY umístilo na 20. nejhorším místě. Před dvěma lety na tom bylo ale ještě o dvanáct příček hůře a korupci označilo za rozšířenou dokonce 69 procent manažerů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kde považují úplatky v byznysu za rozšířený jev. Vybrané země.

Článek

Zatímco v roce 2014 se Česko umístilo ve vnímání korupce hůř než například Itálie, v letošním žebříčku jsme na tom o něco lépe. Nyní považuje v Itálii korupci za rozšířenou 56 procent manažerů a skončila tak na 18. místě.

Vůbec nejhůř je na tom Brazílie, kde korupci považuje za rozšířený jev 90 procent manažerů, naopak v Německu či zemích severní Evropy jsou to jen jednotky procent. Průměr 62 srovnávaných zemí je 39 procent.

Korupce je v podnikání v naší zemi rozšířený jev (prvních 20 nejhorších)
PořadíZemě% souhlasných odpovědí
1Brazílie90
2Ukrajina88
3Thajsko86
4Nigérie86
5Keňa84
6Mexiko82
7Kolumbie80
8Indonésie78
9Jižní Afrika74
10Egypt72
11Slovensko70
12Filipíny68
13Maďarsko66
14Argentina66
15Řecko62
16Chorvatsko60
17Indie58
18Itálie56
19Chile54
20Česko54
Zdroj: Studie EY

„U nás v České republice do roku 2012, kdy byl přijat zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, nebylo možné firmy za korupci stíhat. V tomto směru teprve doháníme anglosaský svět,“ upozornila Magdalena Souček z EY.

Kdybyste se neurazil...

Česko se nicméně stále drží na špici v toleranci poskytování osobních darů a služeb kvůli získání zakázek. Poskytnutí osobního daru nebo služby s cílem získat zakázku považuje v Česku za ospravedlnitelné 42 procent respondentů. Globální průměr je 12 procent.

"Jde o drobné dárečky nebo službičky, ale i například o rekonstrukci bytu," cituje ČTK Tomáše Kafku z EY. Fakticky tak podle něj jde o služby typu "tady jsem si dovolil, kdybyste se neurazil". Za nadstandardní služby již dříve označil například exotické zájezdy za golfem nebo „oblíbené návštěvy u profesionálek”.

Téměř pětina manažerů v ČR je ochotna pro získání zakázky poskytnout přímo peněžní úplatek. "V Číně je to dokonce polovina, což je v kontrastu s tím, že tam za korupci hrozí trest smrti. Za Číňany ale příliš nezaostávají ani manažeři na Slovensku, uplácela by téměř polovina," dodal Kafka. Celosvětový průměr je 13 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám