Hlavní obsah

Zdražování benzínu v Česku brzdí, nafta nepatrně zlevnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku ustává. Cena benzínu Natural 95 za uplynulý týden vzrostla o osm haléřů na průměrných 27,67 koruny za litr, nafta proti minulé středě zlevnila o sedm haléřů na 25,86 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 13. dubnu

Článek

V předchozích čtyřech týdnech ceny výrazně rostly, týdně i o desítky haléřů.

Proti počátku března, kdy růst cen po měsících zlevňování začal, je nyní litr Naturalu 95 i nafty dražší o víc než korunu. Ceny se tak vrátily na úroveň z druhé poloviny ledna.

Nejdražší zůstává benzin i nafta u čerpacích stanic v Praze. Litr Naturalu 95 se tam v průměru prodává za 28,11 koruny, nafty za 26,54 koruny.

Naopak nejméně motoristé platí za benzín v Ústeckém kraji, průměrně 27,32 Kč/l. Nafta je za nejnižší průměrnou cenu 25,39 Kč/l na prodej v Libereckém kraji.

Ropa Brent ve čtvrtek zlevňuje na 43,34 dolaru za barel, na začátku roku se ale prodávala jen za 30 dolarů za barel. K růstu cen přispěly podle ekonomů spekulace o možné dohodě o zmrazení těžby největších producentů ropy.

„Důvodem zdražování ropy jsou nepotvrzené informace, že Rusko a Saúdská Arábie se už v tajnosti domluvily na detailech zmražení těžby,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. „U benzínu čekáme v nejbližším týdnu zdražení o několik desítek haléřů. U nafty o několik haléřů,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám