Hlavní obsah

Zeman: Čína letos v Česku investuje 95 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské investice v Česku jen v letošním roce podle prezidenta Miloše Zemana dosáhnou 95 miliard korun. Automobilka Škoda pak v Číně během pěti let investuje 60 miliard korun. Zeman to v úterý řekl po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na Pražském hradě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se na Pražském hradě zúčastnili ceremoniálu, při kterém byly podepsány dokumenty mezi zástupci České republiky a Čínské lidové republiky.

Článek

„Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil, je to jenom na tento rok 95 miliard korun," uvedl Zeman, který je rád, že investice směřují i opačným směrem.

Vedle automobilky Škoda zmínil také investice českého leteckého průmyslu. Konkrétní obchodní smlouvy se budou podepisovat ve středu na Žofíně.

Ve svém prohlášení Zeman vedle „skvělých obchodních vztahů” vyzdvihl také osobní přátelství, které ho pojí s čínským prezidentem. Tomu se v nadsázce omluvil za to, že nemá Bílý dům nebo funkční zlatý kočár, kterým by ho svezl Prahou. Narážel tak na návštěvy Si Ťin-pchinga ve Spojených státech a Británii.

„Závěrem bych popřál, aby slovy našeho premiéra Bohuslava Sobotky se Česká republika stala vstupní branou pro Čínskou lidovou republiku do Evropské unie, a sám bych dodal, aby byla klidným přístavem, do kterého se budou vracet po nejrůznějších bouřích čínské lodi, aby tam nalezly přátelské přijetí," poznamenal také Zeman.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání čínských investic s ostatními asijskými zeměmi

Obě hlavy států v úterý na Hradě podepsaly smlouvu o strategické spolupráci mezi Českem a Čínou. Ministři české vlády se svými čínskými protějšky podepsali také memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství.

Čína přitom doposud patřila v Česku mezi menší investory. Na všech zahraničních investicích v tuzemsku má podíl sotva půl procenta.

Související témata:

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Jak je vidět ve srovnání s dalšími asijskými investicemi zprostředkovanými agenturou CzechInvest, Čína má oproti Japonsku nebo Jižní Koreji minimální podíl. Několikrát víc než Čína doposud investoval i Tchaj-wan, který má s Čínou napjaté vztahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám