Hlavní obsah

Omezení prodejní doby obchodů může skončit u Ústavního soudu

Novinky, zpe
Praha

Návrh na omezení otevírací doby obchodů je podle Hospodářské komory (HK) a Svazu obchodu a cestovního ruchu diskriminační. Pokud bude zákon, který by o sedmi státních svátcích uzavřel supermarkety, schválen, tyto instituce se zřejmě obrátí Ústavní soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Senátní návrh zákona, který je ve třetím čtení a tento týden ho bude řešit Sněmovna, v pondělí zkritizoval prezident HK Vladimír Dlouhý.

„Máme zásadní výhrady. Považujeme ho za diskriminační, zbytečně znevýhodňuje jednu skupinu podnikatelů. Není ani jasné, jestli to budou v budoucnu i neděle,“ obul se do návrhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Byrokratické zasahování do liberálního prostředí podle něj nepatří do českého právního řádu.

„Máme pochybnosti, jestli tato věc není na hranici ústavnosti. Pokud bude zákon schválen, požádáme vybranou skupinu poslanců, zda se neobrátit na Ústavní soud,“ uvedl Dlouhý.

„Stát nás chce vychovávat zákonem,“  přidala se s kritikou prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Zastánci návrhu argumentují například tím, že omezení pracovní doby by pro mnohé zaměstnance znamenalo, že budou moci trávit státní svátky se svojí rodinou.

„I když soucítím se ženami, které pracují ve velkých nákupních řetězcích - je to tvrdá práce a není to honorováno, jak bychom si přáli. Ale tím, že to omezíme, se nic neřeší,“ míní Dlouhý. „ČR je známá tím, že má vlahý přístup ke státním svátkům,“ dodala Nováková.

A co řidiči a číšníci?

Podotkla, že zákon by chtěl omezit prodejní dobu obchodů s velkou prodejní plochou, ale už nemyslí například na zaměstnance v oboru dopravy nebo pohostinství. „Ti musí být o státních svátcích také v práci,” zdůraznila.

Pokud by norma prošla, prodejny s plochou větší než 200 metrů by musely mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a na vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by bylo otevřeno pouze dopoledne.

Zákaz by neplatil pro všechny obchody. Otevřeno by mohly mít například čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích nebo na vlakových a autobusových nádražích.

Anketa

Souhlasíte s omezením otvírací doby v obchodech o svátcích?
Ano
62 %
Ne
38 %
Celkem hlasovalo 4559 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám