Hlavní obsah

Poslanci mírní zákaz prodeje v obchodních řetězcích o svátcích

Právo, Jiří Novotný

Ve Sněmovně čeká na třetí, závěrečné čtení senátní návrh zákona, který má ve všech obchodech nad 200 metrů čtverečních zakázat prodej o sedmi státních svátcích. Sněmovní hospodářský výbor však ve středu podpořil pozměňovací návrh poslance Štěpána Stupčuka (ČSSD), aby se zákaz netýkal velkých obchodních domů, v nichž jsou i malé prodejny. A tento návrh doporučil schválit i Sněmovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Pokud Stupčukův návrh projde i ve třetím čtení, stane se celá senátní předloha zcela bezzubou. O svátcích by tak mohly mít velké řetězce nadále otevřeno, protože ve většině z nich se nacházejí právě menší prodejci.

Zákaz by se týkal jen velkých specializovaných obchodních domů, jako jsou třeba OBI či IKEA.

„Ve všech hypermarketech je kromě velkých prodejen potravin také spousta malých obchůdků, které si u řetězců draze pronajaly prodejní plochy. V případě, že by potraviny musely mít zavřeno, většina kupujících by do hypermarketu nešla a drobní prodejci by utrpěli ztrátu,“ řekl Právu ke svému pozměňovacímu návrhu Stupčuk.

Omezení by se nevztahovalo na obchody do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a nádražích.

Podle senátní předlohy mají mít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do dvanácti hodin. Zavřeno bez ohledu na svou velikost by v tyto dny měly mít také zastavárny, bazary a sběrny odpadu.

„Volné dny tak budou nejen pro zaměstnance dotčených obchodů, ale i pro ostatní obyvatele příležitostí pro intenzivnější rodinný život, společné výlety, kulturu a sport,“ zdůrazňuje autor této předlohy, senátor František Bublan (ČSSD).

Proti regulaci prodeje je i hnutí ANO

Proti snaze regulovat otevírací dobu obchodů je zásadně nejen pravicová opozice, ale i hnutí ANO. „Jestliže mají prosperovat podnikatelé v obchodě, nesmějí přicházet o zákazníky ani o svátečních dnech. Ekonomicky senátní návrh nedává žádný smysl. Jde o sociální inženýrství,“ uvedl předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO).

„Vemte rozum do hrsti. Myslet si, že díky zákazu prodeje o svátcích začnou lidé chodit do kostela, a ne do chrámu konzumu, to fungovat nebude. Jestli chce KDU-ČSL takovou politiku, doufám, že jí to voliči ve volbách spočítají,“ prohlásil zase poslanec František Laudát (TOP 09).

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola totiž požaduje, aby zákaz prodeje platil o všech svátcích. Podporu hospodářského výboru však pro to nezískal.

Senátní předlohy se naopak zastal poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který argumentoval příkladem Německa. „Tam mají řetězce zpravidla zavřeno i v neděli a nikoho to netrápí, lidé si na to zvykli,“ konstatoval Foldyna.

Hrozí prý zdražení zboží a propouštění

Přesvědčit poslance, aby senátní návrh neprošel, se snaží Svaz obchodu a cestovního ruchu i Hospodářská komora. Tvrdí, že omezení prodejní doby přiměje obchodní řetězce k propouštění, zdražení zboží a povede ke snížení příjmů státního rozpočtu.

Anketa

Nakupujete o svátcích?
často
39,5 %
jen výjimečně
19 %
ne
41,5 %
Celkem hlasovalo 1113 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám