Hlavní obsah

Průměrná mzda za rok stoupla o tisíc korun

Novinky, tov
Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku v loňském 4. čtvrtletí meziročně stoupla o 1046 korun na 28 152 korun. Vzrostla tedy o 3,9 procenta. Vzhledem k nízké inflaci se tak zvýšily reálné příjmy. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

Článek

Ve čtvrtém čtvrtletí rostly mzdy nejrychleji ve Středočeském kraji - o 4,7 procenta. Nejpomaleji rostly mzdy v Olomouckém a Moravskoslezském kraji - mírně přes tři procenta.

Za celý loňský rok dosáhl průměrný výdělek 26 467 korun, uvedl ČSÚ.

„Stoupající poptávka po pracovních silách tlačila na růst výdělků. Celoroční nominální růst průměrné mzdy byl vloni navíc konfrontován pouze s minimálním zvyšováním spotřebitelských cen – inflací (0,3 procenta). To vedlo k výraznému zvyšování reálné kupní síly mezd, která tak pro celý rok vzrostla o 3,1 procenta, a to je nejvyšší hodnota od roku 2007,” řekl analytik ČSÚ Dalibor Holý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Růst mezd se odehrává jak v soukromém, tak ve veřejném sektoru. Prakticky ve všech odvětvích s výjimkou zemědělství.

„Největší procentní nárůst přitom zažívalo pohostinství a ubytování, které podle oficiálních čísel vždy patřilo mezi ty nejslabší. Třeba už vzhledem k hojnému využívání minimální mzdy. Druhým v pořadí, kde se nejrychleji přidávalo je realitní sektor následovaný administrativou a stavebnictvím. V tuzemském největším a v loňském roce super úspěšném odvětví v průmyslu naproti tomu mzdy vzrostly podprůměrně – o 3,7 procenta,” uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám