Hlavní obsah

Libra prudce klesá kvůli obavám z „brexitu”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská libra v pondělí na devizovém trhu prudce klesá. K jenu se snížila nejníže za dva roky a k dolaru za 11 měsíců, oslabení je patrné i k české koruně. Mohou za to obavy, že Británie opustí Evropskou unii.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kolem 9.40 SEČ libra vůči dolaru oslabila o 0,8 procenta na 1,4185 USD, když předtím ztrácela až 1,4 procenta. K jenu klesla o 0,6 procenta na 160,16 JPY po propadu až na 162,40 JPY, nejníže od listopadu 2013. Euro k libře posílilo o 0,4 procenta na 0,7814 GBP.

Britská měna oslabuje i vůči české koruně na 34,51 CZK/GBP, ještě v pátek se libra prodávala o čtyřicet haléřů dráž.

Dopad slov londýnského starosty

K propadu libry přispělo prohlášení vlivného londýnského starosty Borise Johnsona. Ten novinářům řekl, že podpoří odchod Británie z EU, protože Unie podle něho ohrožuje britskou suverenitu a může se vymknout demokratické kontrole.

Politik považovaný za možného budoucího vůdce britských konzervativců se tak postavil proti současnému lídru strany a premiérovi Davidu Cameronovi.

Libra kvůli tomu smazala téměř veškeré své páteční zisky vůči dolaru, euru i jenu. V pátek její růst vyvolalo oznámení, že představitelé EU se jednomyslně shodli na balíčku opatření, jejichž cílem je udržet Británii v EU.

Britský premiér Cameron poté doporučil spoluobčanům, aby se v červnovém referendu vyslovili pro další členství Británie ve zreformovaném evropském bloku. [celá zpráva]

Možný dopad na euro

„Z referenda plánovaného na červen nemohou trhy mnoho získat, ale hodně ztratit. Odchod Británie z EU by sice byl primárně velkým problémem pro britské podniky, současně by ale výrazně nahlodal slábnoucí důvěru v evropské politiky. A to ve chvíli, kdy je stále ve světle uprchlické krize ve hře rozpad schengenu. Ten je pro celou Evropskou unii daleko větším (nejen ekonomickým) strašákem. I proto může být z blížícího se britského referenda nervózní i euro,“ říká ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„I když nakonec vše dobře dopadne a evropská rodina zůstane pohromadě, může být strach z brexitu v mezičase dalším argumentem pro ECB k výraznější měnové expanzi. A to je další důvod dát od eura v nejbližší době raději ruce pryč,“ dodává.

Anketa

Měla by podle vás Velká Británie vystoupit z Evropské unie?
Ano
68,8 %
Ne
31,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4330 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám