Hlavní obsah

Hlasujte pro setrvání v Unii, doporučil Britům Cameron. Referendum bude 23. června

Aktualizováno

Britský premiér David Cameron v sobotu v napjatě očekávaném projevu doporučil svým spoluobčanům, aby v referendu hlasovali pro setrvání v Evropské unii. Zároveň potvrdil, že plebiscit bude letos 23. června. Na pátečním summitu EU Cameron dohodl s ostatními lídry EU významné ústupky ve prospěch Spojeného království. Právě to má zabránit Brexitu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér David Cameron doporučil svým spoluobčanům, aby 23. června hlasovali v referendu pro setrvání v Evropské unii.

Článek

V krátkém prohlášení po schůzce svého kabinetu britský premiér vyjádřil přesvědčení, že pro Británii bude lepší, když zůstane v Evropské unii, bude-li její pozice v ní reformovaná.

„Nemám rád Brusel, ale mám rád Británii,” řekl mj. Cameron, který ovšem hned poté vyzdvihl lepší ekonomické možnosti země, pokud setrvá v Unii, i příležitost dál se podílet na rozhodování osmadvacítky.

„Historické prohlášení”, jak jej pojmenovala BBC, Cameron přednesl v londýnské Downing Street po krátkém jednání svého kabinetu.

Řekl také, že povede kampaň za to, aby jeho země v EU zůstala a hlasování označil za jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě Britů.

Podotkl však, že Unie se bude muset reformovat, aby mohla svým členům zaručit mj. větší bezpečnost.

„Krok do neznáma”

Odchod z EU by byl podle šéfa britské vlády „krokem do neznáma“. Zároveň vyzval voliče, aby podpořili jeho dohodu se šéfy států a vlád unie, kterou uzavřel v pátek pozdě večer. Na summitu v Bruselu byla přijata jednomyslně.

I ve své vládě ale Cameron bude čelit opozici. Postavila se za něj sice ministryně vnitra Theresa Mayová, šéf resortu spravedlnosti Michael Gove ale bude stát na straně těch, kdo chtějí z bloku vystoupit.

Odpůrci setrvání v EU také čekají na to, k jaké straně se přidá londýnský starosta Boris Johnson, jehož rozhodnutí pravděpodobně ovlivní mnoho voličů, podotýká BBC.

Dohodu o reformě uvítali i vedoucí představitelé EU

Vidinu reformy vztahů Británie a zbytku unie uvítali vedoucí představitelé EU i klíčových členských států. Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že unie neudělala přespříliš ústupků, nicméně dohoda dává Cameronovi možnost vést úspěšnou kampaň ve své vlasti ve prospěch setrvání Británie v EU.

Francouzský prezident François Hollande zdůraznil, že přijatá dohoda posiluje postavení Británie v EU a zároveň „nijak neporušuje pravidla” unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám