Hlavní obsah

Řecko ochromila generální stávka, vzduchem létalo kamení a zápalné bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko ve čtvrtek ochromila 24hodinová generální stávka na protest proti chystané reformě v oblasti sociálního zabezpečení, kterou požadují mezinárodní věřitelé. Kvůli stávce musely být zrušeny lety, zastavily se i trajekty a veřejná doprava, byly uzavřeny školy, soudy i lékárny a v nemocnicích zůstal jen nezbytný personál pro nouzové případy, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka v Řecku se zvrtla v násilnostiVideo: AP

 
Článek

Pochodu v centru Atén se zúčastnilo asi 20 tisíc stoupenců odborů, dalších 10 tisíc osob včetně okolo tisícovky právníků se účastnilo dalších demonstrací.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Demonstranti házeli na policisty zápalné bomby

Při protestech vypukly střety mezi policií a mladými demonstranty, kteří házeli zápalné bomby a kameny. Policisté proti nim použili použili slzný plyn, uvedla agentura Reuters.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Podle kritiků reformy někteří Řekové odvedou dvě třetiny příjmu na daních a sociálních příspěvcích.

Většinu Řeků nyní stmeluje odpor k reformě, jež se má dotknout aktivního obyvatelstva, které si má připlácet na sociální pojištění a přitom očekávat nižší penze. Demonstrace byly v plánu i v Soluni a dalších řeckých městech.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Střet maskovaných demonstrantů s policií

Do ulic vyšel široký okruh lidí - od lékařů přes umělce až po majitele pohřebních ústavů. "Když nebudeme reagovat, tak nás naprosto zničí," citovala agentura AP majitele jednoho z pohřebních ústavů.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Protest proti reformě penzí v centru Atén

Ke stávce se chtějí připojit také farmáři, které znepokojuje snaha vlády snížit dotace do zemědělství. Silnice hodlají blokovat traktory.

Řecko musí v letošním roce snížit výdaje na penze o 1,8 miliardy eur (48,7 miliardy korun), což odpovídá jednomu procentu ročního výkonu řecké ekonomiky (HDP).

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Demonstranti před budovou řeckého parlamentu

Aby chránily důchodce, kterým se penze od roku 2010 snížily již jedenáctkrát, plánují Atény zvýšit platby na sociální pojistné v nejbližších letech až na trojnásobek, píše AP.

Tento týden dorazila do Řecka mise představitelů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, která má posoudit pokrok v reformách, které Řecko přislíbilo v rámci věřiteli poskytnutého záchranného programu.

Reklama

Související články

V Schengenu končíme, píší v Řecku

Spekulace o odchodu Řecka ze schengenského prostoru dominují čtvrtečnímu vydání řeckého tisku. Média svými úvahami reagují nejen na dlouhodobé výtky Unie, ale...

Výběr článků

Načítám