Hlavní obsah

V Schengenu končíme, píší v Řecku

Atény

Spekulace o odchodu Řecka ze schengenského prostoru dominují čtvrtečnímu vydání řeckého tisku. Média svými úvahami reagují nejen na dlouhodobé výtky Unie, ale především na středeční konstatování Evropské komise, že Atény dostatečně nechrání vnější hranici Evropské unie.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Do Evropy proudí přes Řecko i v zimním období stovky migrantů.

Článek

Středolevý deník Ta Nea vyšel s palcovým titulkem: „Hlídejte si hranice, nebo opustíte Schengen". V článku se uvádí, že země EU teď vnímají Řecko jako „Achillovu patu" schengenské dohody a že Atény dostaly „tvrdé ultimátum" s 90denní lhůtou na to, aby zjednaly nápravu. Řecká vláda prý poprvé veřejně dostala výstrahu, že pokud ihned nepřijme příslušná opatření k efektivní kontrole hranic a identifikaci uprchlíků, pak čelí vyhlídce na dvouleté vyloučení z prostoru volného pohybu osob.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konzervativní list Eleftheros Typos na své první stránce píše o „Evropě v panice a řecké vládě ve slepé uličce, zatímco se děti topí v Egejském moři". Podle deníku blízkého opoziční Nové demokracii se Unie snaží uzamknout své hranice a zablokovat tisíce migrantů na řeckém území.

Přehazování zodpovědnosti

EU prý kritizuje liknavost řecké vlády při budování registračních center pro uprchlíky. „Jde o hru, v níž si na sebe všichni přehazují zodpovědnost," soudí list. „(Řecká) vláda čelí následkům svých chyb, ale i výmluvám Bruselu," dodává.

Další konzervativní noviny, Kathimerini, a levicový Ethnos citují prohlášení řeckého premiéra Alexise Tsiprase, který na kritiku Bruselu reagoval ve středu během návštěvy Izraele. „Ať skončí ,blame game' (vzájemné obviňování). Nikdy to nebylo k užitku," řekl Tsipras, podle něhož Řecko začalo plnit své závazky a v únoru bude připraveno. Zároveň řekl, že je zvědav, zda Unie splní své závazky, hlavně co se týče dohody s Tureckem, kterému slíbila tři miliardy eur na udržení migrantů na svém území.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis ve středu řekl, že Řecko má vážné nedostatky při ochraně vnějších hranic schengenského prostoru. Opřel se o údaje z poloviny listopadu. Řecká vláda se brání, že evidence přistěhovalců je nyní mnohem efektivnější a od přelomu února a března už bude díky zprovoznění všech plánovaných hotspotů, tedy registračních center plně funkční.

Anketa

Přispěl by podle vás odchod Řecka ze schengenského prostoru k poklesu počtu imigrantů směřujících do Evropy?
Ano
85 %
Ne
15 %
Celkem hlasovalo 6674 čtenářů.

Související témata:

Foto: David Ryneš, Novinky

Mapa Schengenského prostoru

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám