Hlavní obsah

O2 loni zvýšila čistý zisk o 45 procent na 5,1 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost O2 loni zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 45 procent na 5,1 miliardy korun. Výnosy navzdory celkovému poklesu na evropském telekomunikačním trhu zůstaly na předloňské úrovni 37,4 miliardy korun. Hlavními růstovými oblastmi byly mobilní data, internetová televize O2 TV a podnikání na Slovensku. Představenstvo chce navrhnout dividendu 16 korun na akcii. Společnost to v úterý oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma po sedmi letech zastavila pokles výnosů. Konsolidovaná data obsahují výsledky dceřiných společností včetně O2 Slovakia. Výsledky za celé období jsou naopak očištěny o hospodaření společnosti CETIN, která se loni v červnu od O2 oddělila.

V segmentu pevných linek došlo k meziročnímu poklesu provozních výnosů o čtyři procenta na 11,7 miliardy Kč. Ve čtvrtém čtvrtletí však meziročně vzrostly o 4,5 procenta. Provozní výnosy v mobilním segmentu zaznamenaly nárůst o 0,2 procenta na 19,2 miliardy Kč. Zatímco mobilní výnosy v korporátním segmentu nadále klesaly kvůli konkurenčním tlakům, výnosy v segmentu rezidentních zákazníků smluvních služeb po celý rok rostly. Hlavním důvodem byla vyšší průměrná útrata a významný nárůst výnosů z mobilních dat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Pokračujeme v transformaci nového O2, což v letech 2015 a 2016 vyžaduje zvýšené investice. Přesto jsme v roce 2015 vygenerovali meziročně o 31 procent více hotovosti. Plánujeme vyplácet atraktivní dividendu, za rok 2015 zamýšlíme navrhnout dividendu na úrovni 16 Kč na akcii. V lednu také znovu spustíme zpětný odkup akcií jako další formu odměny pro naše akcionáře," uvedl finanční ředitel Tomáš Kouřil.

Smluv je méně

Celkový počet mobilních zákazníků klesl o tři procenta na 4,896 miliónu. Smluvní služby využívá 3,237 miliónu zákazníků, což je meziroční pokles o dvě procenta. V oblasti předplacených služeb došlo k meziročnímu poklesu o 6,5 procenta. Průměrný měsíční výnos na zákazníka (ARPU) zůstal na 287 Kč, ve čtvrtém čtvrtletí ale stoupl na 290 Kč. Podíl chytrých telefonů v síti stoupl na 48,5 procenta.

S rostoucí dostupností vysokorychlostního mobilního internetu i nárůstem zájmu o nové technologie se zvyšuje i poptávka po mobilním internetu, který na konci roku 2015 používalo již 1,6 miliónu zákazníků, tedy meziročně o 17 procent více. Datový provoz v mobilní síti tak meziročně stoupl o 64 procent, výnosy z mobilních dat o deset procent.

Pevný internet od O2 využívalo ke konci roku 795 000 zákazníků, což je téměř stejně, jako koncem roku 2014. Počet uživatelů televize O2 TV se zvýšil o desetinu na 202 000.

Celkové výnosy společnosti O2 Slovakia se loni zvýšily o devět procent na 245 miliónů eur. Provozní zisk EBITDA vzrostl meziročně o 23 procent na 86,6 miliónu eur a celkový počet zákazníků se zvýšil o sedm procent na 1,8 miliónu.

Majoritním vlastníkem O2 je s téměř 85 procenty investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám