Hlavní obsah

Ropa v New Yorku pod 30 dolary. Poprvé od roku 2003

– New York

Cena ropy WTI na newyorském trhu poprvé od roku 2003 uzavřela pod 30 dolary za barel. V očekávání návratu Íránu na trh skončilo obchodování s ropou WTI na 29,42 dolaru za barel, uvedla agentura AFP. Severomořská ropa Brent už je pod hranicí 29 USD.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Článek

Únorové dodávky ropy West Texas Intermediate (WTI) v pátek zakončily obchodování o 1,78 USD níže v porovnání s předchozím dnem. V průběhu dne se cena snížila dokonce na 29,13 USD za barel. Severomořská ropa Brent kolem 18:30 SEČ ztrácela přibližně 6,5 procenta a prodávala se za zhruba 28,90 USD za barel. Ocitla se tak na novém minimu od února 2004.

Pro ropu WTI páteční pád znamená pokles o 21 procent v porovnání se začátkem roku. Prudký pokles už tak dlouhodobě nízkých cen ropy přichází v době zpomalování ekonomiky Číny, která je jedním z největších ropných odběratelů. Zároveň se očekává vstup Íránu na trh v souvislosti s uvolněním hospodářských sankcí proti islámské republice, k němuž by mohlo dojít příští týden.

Írán vtrhne na zahlcený trh

"To vrhne na trh dalších 500 000 barelů denně,” předpovídá analytik James Williams z WTRG Economics. “Tuhle ropu začne brzy nakupovat Indie nebo někdo v Evropě,” pokračoval s tím, že Íránci ukousnou podíl ze zahlceného trhu dalším exportérům. “A nemáme náznak, že by Saúdové omezovali svou produkci,” dodal.

Trh očekává, že inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) potvrdí, že Teherán omezil svůj jaderný program v souladu s dohodou se světovými mocnostmi. To umožní zrušit obchodní sankce vůči Íránu, který tak bude moci podstatně zvýšit export suroviny.

Za poslední rok a půl se ceny ropy snížily už o více než 70 procent. Analytici se shodují, že neustále klesající cena ropy na světových trzích dál zlevní pohonné hmoty v Česku, propad cen však nebude tak markantní jako v předcházejícím období.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena ropy klesla pod třicet dolarů za barel

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se v úterý poprvé od prosince 2003 propadla pod hranici 30 dolarů za barel. Ceny tlačí dolů vysoké...

Výběr článků

Načítám