Hlavní obsah

Saúdské Arábii chybí peníze, největší ropnou firmu chce prodat na burze

Propad cen ropy těžce dopadá na hospodaření největšího světového vývozce této suroviny Saúdské Arábie. Království chybí peníze do rozpočtu, a zvažuje proto prodej státního ropného gigantu Aramco na burze. Aramco by se tak stalo zřejmě nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou světa před americkým Applem, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Rafinerie v Saúdské Arábii

Článek

O zvažovaném prodeji části akcií Aramco na burze řekl britskému týdeníku The Economist zástupce saúdského korunního prince Muhamad bin Salmán.

„Zkoumáme to a věřím, že se rozhodneme během příštích měsíců,” řekl princ. „Osobně jsem takovým krokem nadšený. Věřím, že je to v zájmu saúdského trhu i v zájmu Aramco,” dodal.

Prodej akcií Aramco by mohl krátkodobě pokrýt většinu rozpočtového deficitu země. Loni rozpočet Saúdské Arábie vykázal rekordní deficit 367 miliard rijálů (2,4 biliónu korun), což bylo asi 15 procent hrubého domácího produktu.

Příčinou obrovského výpadku jsou ceny ropy, které za poslední rok a půl ztratily 70 procent hodnoty. „Černé zlato” je nyní nejlevnější téměř za 12 let.

Cennější než Apple

Získané peníze mají nejen sanovat rozpočet, ale sloužit i k investicím v rámci plánu království snížit závislost hospodářství na ropě a rozvíjet i další obory.

Aramco je zdaleka největší ropnou společností světa a její rezervy ropy v objemu kolem 265 miliard barelů se podílejí na celkovém objemu ověřených světových zásob asi 15 procenty.

Kdyby její akcie vstoupily na burzu, mohla by se Aramco stát první veřejně obchodovanou společností na světě s tržní hodnotou přes bilión dolarů. Nejhodnotnější firmou světa je momentálně americký výrobce elektroniky Apple (543 miliard dolarů).

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa je nejlevnější za jedenáct let

Světové ceny ropy zahájily týden dalším poklesem kvůli přetrvávajícím obavám z nadbytečných dodávek na trh a silnějšímu dolaru. Severomořská ropa Brent...

Výběr článků

Načítám