Hlavní obsah

V části Belgie začala stávka na železnici, potrvá dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Belgii začala v úterý ve 22.00 SEČ dvoudenní stávka frankofonních strojvedoucích. Dotkne se především Bruselu a Valonska a také mezinárodních spojů. Neodjel například rychlovlak do Paříže ve 22.13. Železničáři tak protestují proti plánu vlády zrušit do roku 2019 zhruba 6000 až 7000 pracovních míst. Doprava by měla být plně obnovena až v pátek ráno.

Foto: Profimedia.cz

V Belgii odstartovala dvoudenní stávka frankofonních strojvedoucích.

Článek

Krátce po zahájení stávky byl narušen provoz na páteřních linkách do Bruselu, podle listu Le Soir byla ušetřena zatím pouze spojnice mezi Ottignies-Louvain-la-Neuve a Namurem. Před nádražím Bruxelles-Midi se před 22.00 sešli železniční odboráři a protestovali proti rozpočtovým škrtům.

Belgické státní dráhy SNCB oznámily, že odškodní ty pasažéry, kteří si koupili lístek v předstihu ještě před oznámením stávky, a také cestující, kteří mají síťovou jízdenku.

Valonští strojvůdci rovněž odmítají podmínky, za jakých pravicová vláda prosazuje od 1. ledna zvyšování produktivity státních drah. Jejich vlámští kolegové se rozhodli stávky nezúčastnit, železniční doprava na severu země by tak měla být narušena minimálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám